U Siriji uočeni pokreti američkih trupa

SAD, Vojnici, Vojska, Sirija
Iz koalicije predvođene SAD-om kažu da vojne operacije koalicije nisu usmjerene na konflikt s drugim snagama u regionu (EPA)

Američke trupe u oklopnim vozilima primijećene su u četvrtak u blizini sirijsko-turske granice, gdje ih nije bilo od kada je predsjednik Donald Trump objavio odluku da one budu povučene iz tog područja, prenosi Tanjug.

Vojni izvor iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima opisao je njihovo kretanje kao patroliranje između gradova Rmeilan i Qahtaniyah, 20 kilometara na zapad.

Izvor je naveo da to nije “usamljen slučaj”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Agencija dodaje da je svjedok uočio vozila približno šest kilometara južno od granice.

Caggins: Vojne opreacije nisu usmjerene na konflikt 

Glasnogovornik koalicije predvođene SAD-om, Myles Caggins izjavio je, na pitanje o kretanju trupa, da vojne operacije koalicije nisu usmjerene na konflikt s drugim snagama u regiji.

“Počeli smo razmještanje koalicijskih snaga u regiju Deir Az Zor u koordinaciji s partnerima iz Sirijskih demokratskih snaga, kako bismo pojačali sigurnost i nastavili misiju da pobjedimo ostatke skupine Islamska država Irak i Levant”, rekao je Kagins.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je ranije da će dio američkih trupa ostati u toj regiji kako bi osiguravao nafna polja.

Izvor: Agencije