Oglasi

U Siriji ubijen saradnik Al Jazeere

Lokalni novinar koji sarađuje s Al Jazeerom ubijen snajperskim hicem, dok vojska Sirije nastavlja granatiranje naselja.
Brahimi nije specificirao ulogu predsjednika Assada u novoj vladiEPA

Tim novinara Al Jazeere koji izvještava iz zapadne sirijske oblasti Hama bio je izložen baražnoj snajperskoj vatri, u kojoj je ubijen lokalni vodič saradnik.

Abu al-Yezen Hamoui, lokalni sirijski novinar koji je radio s Al Jazeerinim dopisnicima, ubijen je u napadu u srijedu.

Ovim ubistvom broj ubijenih novinara ubijenih u Siriji tokom 2012. godine povećan je na 28, saopćio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Nove žrtve

U granatiranju Assadove vojske u sjevernoj sirijskoj pokrajini al-Raqqa poginulo je najmanje 20 osoba, a među njima je najmanje osmero djece, saopćili su u srijedu aktivisti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je video snimke na kojima se vide tijela prekrivenih krvavim pokrivačima. Plač porodica može se čuti u pozadini, javio je Reuters.

Granatiranje je pogodilo selo el-Katanija, ali nije poznato kada se napad dogodio.

Sirijsko revolucionarno vijeće saopćilo je da vojska odana vladi predsjednika Bashara al-Assada nesmanjenom žestinom nastavlja artiljerijska djelovanja i razaranje sirijskih gradova.

Iz Vijeća tvrde da su iz vojnih aviona bacane fosforne bombe i otrovni gasovi na naselje Zaferana u gradu Homsu.

Navodi se  da su fosforne bombe i otrovni gasovi izazvali veliku paniku među stanovništvom, koje je počelo da se evakuira iz ovog mjesta.

Prijelazna vlada

Međunarodni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Lakhdar Brahimi pozvao je u četvrtak na formiranje prijelazne Vlade u Siriji.

Brahimi je rekao novinarima da političke promjene u Siriji ne smiju biti površne nego moraju dovesti do istinskih promjena.

Brahimi nije specificirao ulogu predsjednika Assada u novoj Vladi, prenio je AP.

Pobunjenici žele svrgnuti njegovu Vladu i ne žele da Assad na bilo koji način učestvuje u novoj Vladi.

Sirijska vlada još uvijek nije komentirala sugestiju Brahimija.

Sličan plan je ranije ove godine predložio njegov prethodnik Kofi Annan.

Antivladini aktivisti kažu da je više od 40.000 ljudi poginulo u krizi od početka ustanka u martu 2011. godine.

General prebjegao u Tursku

Jedan od najviše rangiranih sirijskih dužnosnika, zapovjednik vojne policije Abdul Aziz Jassim al-Shallal napustio je Bashaar al-Assada i pobjegao u Tursku kako bi se pridružio "Narodnoj revoluciji".

Svoj bijeg u Tursku isplanirao je uz pomoć pobunjenika koje podupire Zapad.

Na taj čin se odlučio "jer je sirijska vojska zakazala u glavnoj zadaći zaštite nacije i postala naoružana banda koja ubija i uništava gradove i sela i masakrira nevine civile ", rekao je u video poruci odbjegli al-Shallal, prenose agencije.

Neimenovani izvor iz sirijske vlasti potvrdio je odlazak generala, ali je rekao da to i nije tako značajan događaj. "On se ionako spremao u mirovinu pa se pridružio opoziciji kako bi izigravao heroja", dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije