U Siriji ubijen jedan od najtraženijih ljudi u Turskoj

Ural i njegovi borci su optuženi za maskr nad sunitskim civilima u priobalnim gradovima Baniyas i Baida (Daily Sabah)

Mihrac Ural, vođa sirijske provladine grupe Shabiha, blizak predsjedniku Basharu al-Assadu, za kojim je Turska raspisala potjernicu i nagradu za njegovo hvatanje, ubijen je u sukobima u Siriji.

Kako pišu turski mediji, Ural je za ovu zemlji bio “jedan od najvećih terorista”, a za njega je bila raspisana nagrada od 350.000 dolara.

Dodaju da je putem Twitter naloga često prijetio turskoj Vladi, a u njegovoj posljednjoj objavi na ovoj društvenoj mreži, 27. marta, proglasio je pobjedu nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant u Palmiri. 

Ural, turske nacionalnosti, bio je jedan od glavnih članova turske Narodne oslobodilačke partije-fronta, prethodnice ljevičarske Revolucionarne narodne oslobodilačke partije-fronta, koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Brojni napadi

Navodno je organizirao i napade u distriktu Reyhanli u južnoj provinciji Hatay, 2013. godine, u kojima je ubijeno 52 ljudi.

Poznat kao komandant grupe Sirijski otpor (Al Muqawamat al-Suriyah), Ural se borio zajedno s provladinim snagama u Siriji od početka rata 2011. godine.

Ural i njegovi borci su također optuženi za maskr nad sunitskim civilima u priobalnim gradovima Baniyas i Baida, u kojima je ubijeno stotine ljudi.

Kada su dva člana DHKP-C ubila tužioca Mehmeta Selima Kiraza u njegovom uredu u Istanbulu 31. marta 2015. godine, Ural je slavio ovaj čin rekavši: “Ako zaprljate pravdu, onda ćete snositi posljedice.”

Organizacija DHKP-C, koja je 2013. godine izvela napad na Američku ambasadu u Ankari te u augustu 2015. godine na konzulat SAD-a u Istanbulu, potpisnica je brojnih napada na teritoriju Turske od šezdestih godina prošlog stoljeća naovamo.

Utočište u Siriji

Kako su pisali turski mediji 2013. godine, DHKP-C je premjestio svoj centar iz Grčke u sirijsku Latakiju, nakon dogovora tadašnjeg turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog predsjednika Antonisa Samarasa o borbi protiv terorizma.

Latakija je također poznata kao utočište provladinih snaga u Siriji.

Prema pisanju Daily Sabaha, u ovom gradu postoji kamp DHKP-C, kojeg štiti sirijska vojska, a u kojem djeluje i grupa Acilciler, čiji je vođa bio Ural.

U njemu se, kako se dodaje, borci treniraju u izradi bombi.

Izvor: Agencije