U Siriji u martu najmanji broj poginulih od 2011.

U ratu u Siriji u devet godina poginulo je više od 380.000 ljudi (EPA)

U ratu u Siriji u martu je poginulo 103 civila, najmanje u jednom mjesecu od početka sukoba 2011, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Prema navodima SOHR-a, 51 osoba stradala je u bombardiranjima i zračnim napadima sirijskog režima, dok su ostale žrtve ubijene u eksplozijama mina ili su bile žrtve ubistava, prenosi Hina.

U februaru je u Siriji poginulo 275 civila, dok je u punom jeku trajala ofanziva Damaska uz podršku Moskve na posljednje veliko uporište pobunjenika i oružanih grupa.

U ratu u Siriji u devet godina poginulo je više od 380.000 ljudi.

Najsmrtonosniji mjesec

Najsmrtonosniji mjesec u tom sukobu bio je juli 2016, kada je 1.590 civila smrtno stradalo u sukobima pobunjenika i snaga režima u pokrajini Halep, na sjeveru zemlje.

Posljednja ofanziva na sjeverozapadnu pokrajinu Idlib prekinuta je početkom marta nakon što je na snagu stupilo primirje koje su dogovorile Rusija, saveznica režima, i Turska, koja podržava neke pobunjeničke grupe.

Tom operacijom raseljeno je gotovo milion osoba između decembra i marta, a većina se sklonila u prenapučene logore ili je ostala na poljima kod turske granice.

Nekoliko humanitarnih organizacija upozorava na njihovu sudbinu dok se novi korona virus širi zemljom, u kojoj su vlasti dosad prijavile deset slučajeva, od kojih je dvoje oboljelih umrlo.

UN je nedavno pozvao na opće primirje kako bi se posvetilo borbi protiv epidemije, dok su aktivisti upozorili na sanitarnu katastrofu u slučaju širenja virusa na prenapučene izbjegličke logore i zatvore.

Izvor: Agencije