U Siriji poginulo više od hiljadu iranskih vojnika

Iran uvježbava i priprema za rat u Siriji i šiite iz drugih zemalja, kao što su Afganistan i Pakistan (Reuters)

Ubijeno je više od 1.000 iranskih vojnika koji se bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, objavio je u utorak iranski zvaničnik te naglasio da Teheran povećava vojno prisustvo u ratu u Siriji.

Islamska Republika Iran je prije samo četiri mjeseca objavila da je izgubila 400 vojnika na ratištima u Siriji.

Taj rast broja ubijenih vojnika ukazuje na povećano učešće iranskih boraca u prvim borbenim redovima, navode arapski mediji.

Svoje borce službeni Teheran počeo je slati gotovo od početka rata u Siriji koji je u ušao u šestu godinu, piše agencija Reuters i napominje da šiitski Iran sada uvježbava i priprema za rat u Siriji i šiite iz drugih zemalja, kao što su Afganistan i Pakistan.

Prijetnja ISIL-a

Polovina mrtvih, o kojima je Iran izdao saopćenje u augustu, Afganistanci su.

“Sada je broj iranskih mučenika premašio 1.000”, rekao je Mohammadali Shahidi Mahallati, šef iranske Fondacije mučenika koja finansijski pomaže rodbinu ubijenih boraca, javlja Reuters.

Iransko stanovništvo isprva se protivilo uplitanju u sirijski rat jer nisu podržavali predsjednika Assada, no kad se u rat uključila grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koju smatraju prijetnjom Iranu, podrška je narasla.

S promjenom javnog mišljenja narastao je i broj dobrovoljaca spremnih ratovati u Siriji.

Izvor: Agencije