U Siriji poginula četiri ruska vojnika

Među poginulima su dvojica ruskih vojnih savetnika koji su kontrolisali paljbu sirijske artiljerije (EPA)

U vatri koju su otvorili pobunjenici u Siriji poginula su četiri pripadnika vojske Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

“Dvojica ruskih vojnih savetnika koji su kontrolisali paljbu sirijske artiljerije, poginula su na licu mesta. Još pet pripadnika ruske vojske je ranjeno i odmah prevezeno u rusku vojnu bolnicu. Vojni lekari su se borili za živote dvojice ranjenih vojnika, ali nisu uspeli da ih spasu”, navedeno je u saopštenju, prenosi Tass.

Sukob  Deir ez-Zoru

Prema tvrdnjama tog Ministarstva, sukob se dogodio u sirijskoj provinciji Deir Az Zor kada je nekoliko jedinica pobunjeničkih grupa napalo sirijsku artiljeriju.

Sirijske snage su se zajedno sa ruskom vojskom umešale u bitku.

“Tokom borbe, koja je trajala skoro sat, vojska je ubila 43 teroriste i uništila šest njihovih vozila sa oružjem velikog kalibra koje je bilo namontirano na njima”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u ratu koji traje sedam godina, u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, a više miliona je raseljeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, kako je javila agencija France presse, izvijestila je da je poginulo devet ruskih vojnika i 26 boraca sirijske vojske.

Sirijska vojska zauzela je u novembru prošle godine grad Deir Az Zor, ali su pobunjenici ostali aktivni na tom području, podsjeća agencija Hina.

Službeno, Rusija je izgubila blizu 90 vojnika u sirijskom ratu.

Izvor: Agencije