U Siriji novi tim inspektora UN-a

Novi tim stručnjaka Ujedinjenih naroda za kemijsko oružje stigao je u Siriju, a zadatak im je proučiti spisak naoružanja koje treba uništiti.

U međuvremenu, eksperti UN-a napustili su Damask nakon okončanja druge misije u dva mjeseca. Oni su trebali istražiti navode o nekoliko kemijskih napada.

Tim sastavljen od 20 članova imat će vrlo kratak rok i raditi će u ekstremno teškim uvjetima. U timu su inženjeri, liječnici i kemičari.

Istovremeno, mladi sirijski aktivisti okupili su se u središtu Damaska kako bi pružili podršku predsjedniku Basharu al-Assadu. 

Dolazak UN-ove misije odobrilo je Vijeće sigurnosti UN-a. Rezultat je to dogovora Washingtona i Moskve, nakon napada u Siriji 21. kolovoza u kojem su poginule stotine ljudi. Inspektori, koji su bili na licu mjesta u to vrijeme, potvrdili su da je korišten plin sarin.

Na prijedlog Rusije i SAD-a, Sirija se obavezala da će uništiti zalihe kemijskog oružja u idućih devet mjeseci. Aktivisti podržavaju dolazak drugog tima inspektora jer, kako kažu, nemaju šta skrivati.

Pred inspektorima je iscrpljujuć zadatak. Prema rezoluciji UN-a, sva sirijska postrojenja za proizvodnu kemijskog oružja, kao i oprema koja se koristi za punjenje čahura i projektila, moraju biti uništeni do 1. studenog.

Najzahtjevnija misija do sada

“Vremenski rok je ambiciozan, a situacija na terenu dodatno komplicira misiju. Dakle, operacija je vrlo zahtjevna, najzahtjevnija koju poduzimamo do sada”, kaže Ahmet Uzumcu iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Pripreme u sjedištu organizacije u Nizozemskoj bile su detaljne. Sigurnost inspektora bit će najviši prioritet.

Procjenjuje se da je sirijska Vlada uskladištila svoje zalihe kemijskog oružja na više od 20 lokacija. Neke od njih su u blizini prvih linija, na kojima se vode svakodnevne borbe.

Timovi visokokvalificiranih stručnjaka na terenu će bez prestanka morati nositi pancirke i šljemove, kao i zaštitna odijela. “Mi u organizaciji smo kao vojnici. Kada dobijemo naređenja da se vratimo, to ćemo učiniti. Tamo ćemo obaviti odličan posao”, optimističan je Ishaq Majali, inspektor za kemijsko oružje.

Inspektori pod ‘punom spremom’

Svaki član tima nosit će uređaj kojim će neprestano ispitivati okolinu. Imat će i gas-maske kako bi se zaštitili od curenja plina dok budu prikupljali uzorke i osmišljavali plan kako da se sigurno uništi, prema procjenama, tisuću tona kemikalija, među kojima su sarin i iperit.

Pri ruci će im biti liječnici, u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno. Konstantno će biti u opasnosti od iscrpljenosti zbog vrućine.

S obzirom na rok koji imaju, bit će im neophodna suradnja eksperata sirijske Vlade, ali i koordinacija sa opozicijskim snagama, kako bi mogli prelaziti prve linije fronte i dobiti pristup pojedinim lokacijama.

Sve to zahtijevat će detaljne pregovore, a nijedna strana neće se suzdržavati od optužbi na račun protivničke, ako nešto krene naopako.

Izvor: Al Jazeera