U Siriji 100 poginulih u borbama režima i oružanih grupa

U pokrajini Idlib od kraja aprila raste nasilje, dok režim Bashara al-Assada i njegovi ruski saveznici svakodnevno bombardiraju taj sektor (Anadolija)

Najmanje je 101 borac poginuo u zadnja 24 sata u borbama snaga sirijskog režima te oružanih grupa pobunjenika blizu pokrajine Idliba, na sjeverozapadu Sirije, objavila je u petak nevladina organizacija.

U pokrajini Idlib, koja je uglavnom u rukama oružanih grupa, od kraja aprila raste nasilje, dok režim Bashara al-Assada i njegovi ruski saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju taj sektor, prenosi Hina.

U četvrtak su oružane grupe i pobunjenici poveli protunapad na režimski teritorij na sjeverozapadu pokrajine Hama, koja graniči s Idlibom.

Najmanje su 53 prorežimska borca i 48 pripadnika oružanih grupa i pobunjenika poginula u sukobima, dodaje Sirijska opservatorija za ljudska prava – SOHR.

Najžešće borbe od početka eskalacije

“Ovo su najžešće borbe od početka eskalacije krajem aprila”, istaknuo je ditektor SOHR-a Rami Abdulrahman, dodajući da traje bombardiranje režima i Rusije.

Borbe se vode u blizini “kršćanskih i alavitskih područja pod kontrolom režima”, istaknuo je.

Oružane grupe i pobunjenici su u protunapadu zauzeli dva sela, Tal Maleh i Jibine, dodaje SOHR.

Sirijski režim i ruska avijacija od kraja aprila bombardiraju Idlib, ali i susjedna područja pod kontrolom oružanih grupa u pokrajinama Hama, Halep i Latakija.

Sirijski režim je, uz pomoć vjernih saveznika Rusije, Irana i libanskog Hezbollaha, osvojio gotovo 60 posto zemlje.

Izvor: Agencije