U Seulu počeo samit o nuklearnoj sigurnosti

Susret na vrhu o nuklearnoj sigurnosti na kojem učestvuju 53 predsjednika država, među kojima i američki Barack Obama, počeo je u ponedjeljak navečer u Seulu u atmosferi napetosti sa Sjevernom Korejom, koja planira lansirati raketu u svemir usprkos međunarodnim osudama.

Uz predstavnike 53 zemlje, na samitu učestvuju i predstavnici Interpola i još tri međunarodne organizacije.

Samit je službeno počeo radnom večerom, čiji je domaćin bio južokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Samit u Washingtonu organiziran je kako bi se spriječilo da plutonij i visoko obogaćen uran dođu u ruke terorista.

Organizatori su u saopćenju izrazili zadovoljstvo “znatnim napretkom” ostvarenim od prvog samita koji je 2010. godine održan u Washingtonu.

“Tone nuklearnog materijala povučene su iz centrala diljem svijeta, materijala koji može biti opasan, a sada je na sigurnom i ne može se iskoristiti protiv grada kao što je Seul”, rekao je američki predsjednik u ponedjeljak ujutro.

Samit u Washingtonu organiziran je kako bi se spriječilo da plutonij i visoko obogaćen uran (UHE) dođu u ruke terorista.

Više zemalja, među kojima Kazahstan, Meksiko i Ukrajina, pohranili su svoj nuklearni materijal na sigurno mjesto.

Pozitivan dijalog

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je u ponedjeljak u Seulu, nakon susreta s Obamom, izjavio da je „nivo razumijevanja postignut posljednjih godina rezultirao time da je riješeno nekoliko bilateralnih i međunarodnih situacija“ te da se taj trend pozitivnog dijaloga dviju zemalja mora nastaviti.

Obama i Jintao [AFP]

Jintao je izrazio zabrinutost zbog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje tokom razgovora s Obamom, izjavio je jedan američki dužnosnik.

Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima da je pitanje Sjeverne Koreje bilo jedno od prvih o kojima su razgovarala dvojica predsjednika na marginama samita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu.

“Dva čelnika su se složila da će koordinirati svoje odgovore na potencijalne provokacije te da će prenijeti našu zabrinutost Sjevernoj Koreji i, ako bude potrebno, razmotriti koje korake treba poduzeti u slučaju lansiranja satelita”, kazao je Rhodes.

Obama je ranije pozvao Pjongjang, koji planira lansirati raketu dugog dometa, da obuzda nuklearne ambicije, istaknuvši da će se u suprotnom suočiti s međunarodnom izolacijom.

Obama je kineskom kolegi rekao da je SAD otvoren za pokretanje dijaloga sa Sjevernom Korejom, ali samo ako ona bude poštovala svoje međunarodne obveze, kazao je Rhodes.

Izvor: Agencije