Oglasi

U Seulu počeo samit o nuklearnoj sigurnosti

Skup na kojem učestvuju 53 predsjednika održava se atmosferi napetosti sa Sjevernom Korejom, koja planira lansirati raketu u svemir usprkos međunarodnim osudama.

Susret na vrhu o nuklearnoj sigurnosti na kojem učestvuju 53 predsjednika država, među kojima i američki Barack Obama, počeo je u ponedjeljak navečer u Seulu u atmosferi napetosti sa Sjevernom Korejom, koja planira lansirati raketu u svemir usprkos međunarodnim osudama.

Uz predstavnike 53 zemlje, na samitu učestvuju i predstavnici Interpola i još tri međunarodne organizacije.

Samit je službeno počeo radnom večerom, čiji je domaćin bio južokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Samit u Washingtonu organiziran je kako bi se spriječilo da plutonij i visoko obogaćen uran dođu u ruke terorista.

Organizatori su u saopćenju izrazili zadovoljstvo "znatnim napretkom" ostvarenim od prvog samita koji je 2010. godine održan u Washingtonu.

"Tone nuklearnog materijala povučene su iz centrala diljem svijeta, materijala koji može biti opasan, a sada je na sigurnom i ne može se iskoristiti protiv grada kao što je Seul", rekao je američki predsjednik u ponedjeljak ujutro.

Samit u Washingtonu organiziran je kako bi se spriječilo da plutonij i visoko obogaćen uran (UHE) dođu u ruke terorista.

Više zemalja, među kojima Kazahstan, Meksiko i Ukrajina, pohranili su svoj nuklearni materijal na sigurno mjesto.

Pozitivan dijalog

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je u ponedjeljak u Seulu, nakon susreta s Obamom, izjavio da je „nivo razumijevanja postignut posljednjih godina rezultirao time da je riješeno nekoliko bilateralnih i međunarodnih situacija“ te da se taj trend pozitivnog dijaloga dviju zemalja mora nastaviti.


Obama i Mmedvedev u Seulu [AP]

Uvjeren u nastavak dobrih odnosa Rusije i SAD-a, on je u svoje, ali i u ime novoizabranog predsjednika Rusije Vladimira Putina, pozvao Obamu u posjetu Rusiji.

Obama je prihvatio ruski poziv, uz napomenu da će mu se moći eventualno odazvati tek poslije ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

U obraćanju poslije sastanka, Obama je istakao da postoji mnogo pitanja na kojima Rusija i SAD moraju zajedno raditi, a po pitanju raketnog štita kazao je kako treba sačekati stručne timove da urade svoj dio posla.

Predsjednik SAD-a je potvrdio da saradnja Rusije i SAD-a ide u dobrom smjeru i kao primjer dobre saradnje naveo potpisani ugovor o nuklearnoj politici START.

Obama je istakao zadovoljstvo saradnjom s Medvedevim i kazao kako je Medvedev najbolji partner u rješavanju pitanja međunarodne sigurnosti i mira.

Podrška Annanu

"Nemam ni najmanju sumnju da će Medvedev i poslije preuzimanja nove funkcije nastaviti svoj veliki doprinos razvoju pozitivnog dijaloga na bilateralnom i multilateralnom planu", pojasnio je Obama.

Putin je najavio da će, po preuzimanju funkcije predsjednika Rusije, Medvedeva imenovati na poziciju premijera, javila je Agencija Anadolija.

Obama i Medvedev iskazali su svoju podršku specijalnom predstavniku Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Kofiju Annanu u njegovom nastojanju da oformi legitimnu vlast i zaustavi krizu u Siriji.

Obama je pozvao Pjongjang, koji planira lansirati raketu dugog dometa, da obuzda nuklearne ambicije, istaknuvši da će se u suprotnom suočiti s međunarodnom izolacijom.

Obama je kazao da te dvije zemlje načelno podržavaju Annana u njegovim nastojanjima da se krvoproliće u Siriji prekine, a konačni cilj je formiranje legitimne sirijske vlade.

Annanov plan za Siriju podrazumijeva prestanak oružanih djelovanja svih strana, osiguravanje humanitarne pomoći za stanovništvo te oslobađanje zatočenih.

Obama se u Seulu sastao i s predsjednikom Kine Hu Jintaom, koja također podržava sirijski režim.

Zabrinuti Peking

Glavna tačka na dnevnom redu ovog sastanka bio je novi kinesko-sjevernokorejski raketni projekt za lansiranje satelita dalekometnom raketom.


Obama i Jintao [AFP]

Jintao je izrazio zabrinutost zbog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje tokom razgovora s Obamom, izjavio je jedan američki dužnosnik.

Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima da je pitanje Sjeverne Koreje bilo jedno od prvih o kojima su razgovarala dvojica predsjednika na marginama samita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu.

"Dva čelnika su se složila da će koordinirati svoje odgovore na potencijalne provokacije te da će prenijeti našu zabrinutost Sjevernoj Koreji i, ako bude potrebno, razmotriti koje korake treba poduzeti u slučaju lansiranja satelita", kazao je Rhodes.

Obama je ranije pozvao Pjongjang, koji planira lansirati raketu dugog dometa, da obuzda nuklearne ambicije, istaknuvši da će se u suprotnom suočiti s međunarodnom izolacijom.

Obama je kineskom kolegi rekao da je SAD otvoren za pokretanje dijaloga sa Sjevernom Korejom, ali samo ako ona bude poštovala svoje međunarodne obveze, kazao je Rhodes.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.