Oglasi

U septembru otvaranje prve džamije u Atini

Nakon dugog odgađanja prva džamija u prijestonici Grčke koju je finansirala država najvjerovatnije će biti otvorena u septembru.
Džamija koju su odobrili zastupnici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestoniceEPA

Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja prva džamija koju je finansirala država najvjerovatnije biti otvorena u septembru, gotovo tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio Parlament Grčke.

Izjavio je to tokom posjete gotovo dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice.

Izgradnja džamije postala je kontroverzna jer se neki protive podizanju islamske bogomolje u grčkoj prijestonici, prenosi Fena.

"Posebno je dobro što će se dogoditi prva molitva imama u atinskoj džamiji. Nadamo se da će to biti najkasnije u septembru", izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili zastupnici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestonice i postat će mjesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posjetioce.

'Pripada svima nama i svima vama'

Deseci hiljada muslimanskih migranata žive u širem području Atine i često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili nekorištenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mjesto molitve u privatnom vlasništvu.

"Ona ne pripada nikome jer pripada svima nama i svima vama. Ovdje vlasnik nije pojedinac ni zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja", rekao je grčki ministar.

Skoro dovršenje džamije dočekano je s radošću među članovima atinske muslimanske zajednice.

"Volio bih da se počnem zahvaljivati Allahu što konačno imamo džamiju u kojoj se možemo moliti, možemo se okupljati, razgovarati o temama bliskim nama", izjavio je Zaki Mohamed, imam džamije, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.