Oglasi

U Saudijskoj Arabiji javna kina nakon 35 godina

Prve filmske projekcije u Saudijskoj Arabiji najvjerovatnije će biti održane početkom 2018. godine.
Saudijske vlasti zabranile su rad kina u 1980-ima kad je zemlju zahvatio val ultrakonzervatizmaAP

Saudijska Arabija dozvolit će otvaranje javnih kina, a prva će najvjerovatnija biti otvorena u martu 2018, saopćilo je Ministarstvo kulture i informisanja te zemlje.

"Kao industrijski regulator, Generalna komisija za audio-vizuelne medije počela je proces licenciranja kina u Kraljevini", izjavio je ministar kulture te zemlje Awwad bin Saleh Alawwad u saopćenju, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, očekuje se da prva kina budu otvorena u martu 2018. godine.

Val ultrakonzervatizma

Novinska agencija Associated Press navodi da će rad kina biti omogućen prvi put nakon više od 35 godina i da je posljednji potez dio napora saudijskog princa Mohammada bin Salmana da uvede društvene reforme u zemlji.

Kraljevina navodi da je danas usvojena rezolucija koja otvara put za izdavanje dozvola za komercijalna kina. Saudijske vlasti zabranile su rad kina u 1980-ima kad je zemlju zahvatio val ultrakonzervatizma.

Princ Mohammad bin Salman insistira na većoj društvenoj otvorenosti, uključujući i ukidanje zabrane vožnje za žene te ponovno uvođenje koncerata i ostalih formi zabave kako bi udovoljio željama mladih saudijskih građana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.