U Sarajevu preminula porodilja zaražena korona virusom

U Domu za stare i iznemogle u Goraždu, na virus su pozitivna 23 od ukupno 43 korisnika (EPA)

U Sarajevu je danas preminula porodilja koja je bila zaražena korona virusom. Riječ je 37-godišnjakinji koja je prije tri dana rodila sina, pišu bh. mediji.

Žena je u 35. sedmici trudnoće primljena u Izolatorij Podhrastovi, a porođena je prije tri dana na GAK-u, te potom ponovo vraćena u izolatorij, piše Klix.ba.

Riječ je o Belmi Šoljanin, suosnivačici Udruženja i Facebook grupe Centar za trudnice i mlade majke – Savjetovalište udruženja TIM, gdje su žene iz cijele BiH i regiona tražile savjete i dijelile iskustva o trudnoći, porođaju, dojenju, majčinstvu…

Upravo je Belma, kao majka i psiholog, svojim savjetima pomogla velikom broju njih i njena prerana smrt je bez sumnje pogodila više od 61.000 žena koje su članice grupe Centar za trudnice i mlade majke.

Osim tek rođenog sina, iza Belme su ostali suprug i dvije kćerke.

Šest novih smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je zabilježeno šest novih smrtnih slučajeva uslijed COVID-a 19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 405.

U posljednja 24 sata registrovano je 233 novozaraženih korona virusom. Najviše ih je u Kantonu Sarajevo, gde je inficirano 65 osoba.

U Domu za stare i iznemogle u Goraždu, na virus su pozitivna 23 od ukupno 43 korisnika, a zaraženo je i dvoje radnika.

U Sloveniji jedan preminuli

Direktor ustanove ističe da za sada niko od inficiranih nema težu kliničku sliku, kao i da su svi preostali korisnici i zaposleni u međuvremenu testirani.

Danas su u Brčko distriktu registrovano tri nova slučaja virusa korona. Također, registrovan je i jedan smrtni slučaj, radi se o muškoj osobi 1958. godište, koja je preminula u bolnici u Tuzli.

U Sloveniji je preminula jedna osoba zaražena korona virusom, što je 127. smrtni slučaj od COVID-a 19 u toj zemlji. U posljednja 24 sata registrovano je dvoje novozaraženih nakon testiranja 304 uzorka.

Slovenija posljednjih nedjelja sprovodi manje testiranja nego ranije, ali vodeća infektološkinja tvrdi da protokoli ostaju nepromenjeni.

U subotu je u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 77 slučajeva zaraze korona virusom, a dvije su osobe preminule.

Najteže u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 30 novooboljelih osoba, javio je županijski Stožer civilne zaštite.

Sedam novooboljelih osoba je iz Splita, pet iz Makarske, po četiri iz Solina i Podbablja, troje iz Sinja, po dvije oboljele osobe iz Dugog Rata i Zmijavaca te po jedna iz Kaštela, Podstrane i Runovića.

Uz 30 novooboljelih pozitivan je i jedan strani državljanin, jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije, jedna s područja Koprivničko-križevačke županije i jedna osoba s područja grada Zagreba.

U Srbiji je testirano 6.251 uzoraka na korona virus a 236 je novozaraženih. Preminulo je devet osoba a na respiratorskom liječenju se nalazi 106 osoba.

Na Kosovu u posljednja 24 sata potvrđeno je 188 novih slučajeva korona virusa, a peminulo je još 12 osoba, saopštio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Time je ukupan broj inficiranih porastao na 10.247, a preminulo je 327 osoba, prenosi Kosovo online

Na Kosovu je trenutno aktivno 3.967 slučajeva korona virusa.

Izvor: Agencije