Oglasi

U Sarajevu počeo drugi AJB DOC Film Festival

Ove godine bit će prikazana 23 dokumentarna filma, a zajednički motiv svim ostvarenjima jest promjena.

AJB DOC: U Sarajevu do utorka najbolji dokumentarci

Drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, otvoreno je večeras, a za prvu projekciju izabran je film Za Samu autora Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Publika će na festivalu, koji traje do 20. do 24. septembra, moći pogledati 23 dokumentarna filma, a svaki od njih prikazuje težnju ka promjeni, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu, ali i u društvu.

Zvanična takmičarska selekcija predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitiranju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, bit će prikazano i šest filmova u okviru programa AJB Prikazuje, koji će se uskoro naći i u programu Al Jazeere Balkans.

Na festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije i dodijeliti AJB DOC Main Award, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Netakmičarska selekcija Last Minute Cinema predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim i svjetskim festivalima.

Osim toga, tokom festivala, u terminu od 10 do 12 sati, bit će održani trening i radionica istraživačkog novinarstva za novinare i mlade autore pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. 

U nedjelju, 22. septembra, u 13 sati u Cinema Cityju zakazana je prezentacija "Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život", koju će održati Rawan Damen, režiserka i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte. 

Veliki interes publike na prošlogodišnjem izdanju festivalaAJB DOC/Facebook

Brojni filmovi

U ovogodišnjem Takmičarskom programu AJB DOC festivala bit će prikazani filmovi Bellingcat: Truth in a Post – Truth World, Bjarne Hates the Camera, For Sama, Girl in Return, Patriotic Highway, Rodeo: Taming a Wild Country, Sakawa, The Coach, The Sworn Virgin and the Girl, Vote for Kibera, Bulgarian Dream.

U programu Last Minute Cinema bit će prikazani filmovi: Cold Case Hammarskjold, Midnight Traveler, On Her Shoulders, Srbenka, The Cleaners.

U programu AJB Screening bit će prikazani: Little Star Rising, Light-Footed, Ask Freely, Sit Down Comedy Show, The Long Shot, The Rope.

Festival će otvoriti projekcija filma Za Samu, prvog dugometražnog dokumentarnog filma Emmyjem nagrađivanih Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Ovo je i prvi film koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa.

"Film Za Samu intimno je i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu, za koju je već toliko žrtvovala", stoji u kratkom opisu filma.

Drugi film koji će biti prikazan prvog festivalskog dana jest Čistači Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka. Film će biti prikazan u okviru programa Last Minute Cinema i donosi priču o izazovima savremenog virtualnog svijeta, a u kratkoj bilješci o filmu rečeno je, između ostalog, i sljedeće:

"Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet 'digitalnih njuškala' među hiljadama drugih koje je angažirala Silikonska dolina, a posao im je brisanje 'neprikladnih' sadržaja s interneta. Uporedo, upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura. Tipični 'čistač' svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu."

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.