U Sarajevu par-nepar vožnja zbog zagađenosti

Na području bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo sutra, od 7 sati, bit će dozvoljen saobraćaj samo za vozila sa neparnim registarskim tablicama, potvrdio je za portal Klix.ba ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.

On je kazao kako je danas održan sastanak Operativnog štaba te kako je upravo potpisao odluku o proglašenju treće epizode uzbune.

„Jedna od mjera je ograničenje upotrebe motornih vozila po sistemu par-nepar. Sutra od sedam sati to ograničenje stupa na snagu prvo za vozila sa parnim brojem, a onda u narednim danima u ponoć će se mijenjati na neparne“, rekao je Lukić.

Dodao je i kako će takva ograničenja trajati sve dok traje ovakva situaciju te da sutra od sedam sati voze samo neparna vozila na području Kantona Sarajevo.

Hitne službe nisu pogođene

Sutra, sa početkom u 7 sati pa do ponoći, neće se moći kretati vozila čija se registracija završava sa brojevima 0, 2, 4, 6 i 8. Sa početkom novog dana, zabrana stupa na snagu za vozila čije se tablice završavaju brojevima 1, 3, 5 ,7 i 9.

Mjere zabrane se ne odnose na vozila hitnih službi (policija, hitna medicinska pomoć, vatrogasci), vozila Ministarstva odbrane, javnog prijevoza, komunalnih preduzeća, inspekcija, taksi vozila, kao i na vozila sa diplomatskim tablicama.

Kazne za pravna lica koja se ne budu pridržavala odluke o saobraćaju vozila po principu par-nepar iznosit će od 1.000 do 5.000 KM (od 500 do 2.500 eura) dok će fizička lica biti kažnjavana novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM (od 250 do 500 eura), naveo je Lukić.

„Odluka se odnosi na sva vozila koja saobraćaju na području Kantona Sarajevo tako da je nevažno da li ulaze ili izlaze iz KS“, rekao je Lukić.

Sistem “par-nepar” se odnosi i na automobile sa stranim registracijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije