U Sarajevu otvoren prvi halal sajam

Presijecanjem crvene vrpce svečano je otvoren sajam koji će trajati tri dana (Anadolija)

Sarajevo halal sajam i forum SAHAF 2013. svečano je otvoren u srijedu u centru Skenderija, prenosi Anadolija.

Otvorenju SAHAF-a, pored organizatora, prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u BiH, rektori Univerziteta u Sarajevu, ambasadori i članovi diplomatskog kora u BiH, predstavnici bosanskohercegovačkih institucija, te brojni drugi gosti.

U obraćanju na otvorenju predsjednik Organizacionog odbora SAHAF-a Seid Alibegović istakao je da je ideja o organiziranju sajma rezultat dugogodišnje težnje naroda da živi slobodnije, kvalitetnije i u skladu sa principima svoje vjere.

“SAHAF predstavlja jedinstven događaj, koji na jednom mjestu okuplja predstavnike halal proizvoda iz BiH i regije. Želimo ove proizvođače povezati sa velikim firmama u svijetu na halal tržištu. Nadamo se da ćemo uz vašu pomoć i podršku u tome i uspjeti”, kazao je Alibegović, izrazivši nadu da će SAHAF prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

Neposredna prezentacija

“Ovo je izuzetna prilika za neposrednu prezentaciju proizvoda, te široku komunikaciju svih angažovanih i zainteresiranih za halal proizvode. Zahvaljujem se na saradnji i svim učesnicima i posjetiocima ovog sajma sa željom da svi ostvare svoje ciljeve”, rekao je član savjeta SAHAF-a i direktor kulturno-sportskog centra Skenderija Hajriz Bećirović.

U BiH se halal sistem i halal industrija razvijaju od 2006. godine, podsjetio je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić. On je dodao da su, iako taj put nije bio jednostavan, postignuti značajni rezultati.

“Halal sistem je završen u BiH, a nakon toga se implementirao na prostor jugoistočne Evrope. Kriteriji za dobijanje halal certifikata u BiH i našem regionu su u potpunosti usaglašeni sa najnovijim preporukama Organizacije islamske saradnje. Halal industrija je na ovom sajmu u potpunosti ispunila sve zahtjeve da se može naći na bilo kojem tržištu”, naglasio je Sakić.

Svjetska mapa

SAHAF čini da se Sarajevo i Bosna i Hercegovina upišu na svjetsku mapu u halal grani, čiji su potencijali izuzetni. Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj dodao je da je cilj sajma kreiranje prilika i mogućnosti za proizvođače sa ovih prostora na svjetskim tržištima.

“Siguran sam da će rezultirati pozitivnim rezultatima i otvaranjem novih radnih mjesta. Organizacija SAHAF u Sarajevu je od izuzetne važnosti, kako bi Sarajevo i BiH postali centar halal industrije u ovom dijelu evropskog kontinenta. Svi trebaju podržati ovakve inicijative, a ja želim da SAHAF preraste u tradicionalnu manifestaciju”, poručio je Trhulj.

Presijecanjem crvene vrpce svečano je otvoren sajam koji će trajati tri dana. Pored izloženih proizvoda tridesetak proizvođača iz BiH, Makedonije, Srbije i Hrvatske, posjetioci će imati priliku na forumima saznati nešto više o halal proizvodima, a bit će upriličene i brojne kulturne i zabavne aktivnosti.

Izvor: Agencije