U Sarajevu otvoren Informativni centar o Haškom sudu

Sarajevski centar raspolagat će arhivom s gotovo 400.000 dokumenata (Anadolija)

Informativni centar o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju otvoren je u srijedu u Sarajevu.

Riječ je o prvom centru takve vrste u regiji, koji bi široj javnosti trebao osigurati pristup svim bitnim informacijama vezanim za procese vođene protiv počinitelja ratnih zločina u regionalnim sukobima 1990-ih.

Centar od 300 m2 u Vijećnici otvorili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i bivši sudac Fausto Pocar, koji se u vrijeme kad je predsjedavao Haškim sudom posebno angažirao na tom projektu.

“Nasljeđe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju sada je u vašim rukama”, poručio je okupljenima Pocar.

Sličan centar i u Srebrenici

Sarajevski centar raspolagat će arhivom s gotovo 400.000 dokumenata, uključujući 100.000 dokaznih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama i otprilike 3.000 videosnimki s mjesta zločina.

Tom je prigodom otvorena i izložba “Opsada Sarajeva kroz presude ICTY-a”.

Uz brojne dokumente i fotografije o procesima pred ICTY-em dostupne u elektroničkom obliku, posjetitelji centra mogu vidjeti i kopiju orginalne sudnice u Den Haagu u kojoj su se odvijala suđenja optuženicima za ratne zločine.

Slični informativni centri trebali bi biti otvoreni u Srebrenici te u Srbiji i Hrvatskoj.

Informativni centar otvoren je u vrijeme dok u Sarajevu boravi Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove i posljednji glavni tužitelj ICTY-a.

Brammertz priprema podnošenje redovitog šestomjesečnog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji država regije s Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, o čemu je razgovarao s lokalnim dužnosnicima.

Brammertz insistira na traženju nestalih

Vršitelju dužnosti glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine Gordani Tadić najavio je nastavak potpore u procesuiranju brojnih preostalih slučajeva ratnih zločina prebačenih bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Na sastanku u srijedu, na kojem su bili i predstavnici policijskih agencija, Brammertz je inzistirao na nastavku procesa ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba.

U Bosni i Hercegovini još se traga za približno 7.000 osoba nestalih u ratu, a njihov pronalazak i identifikaciju posmrtnih ostataka Mehanizam za međunarodne kaznene sudove smatra vrlo važnima za procesuiranje predmeta ratnih zločina, priopćeno je nakon sastanka iz Tužiteljstva.

U 2017. godini tužitelji angažirani na slučajevima ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini sudjelovali su u 115 ekshumacija.

Izvor: Agencije