U Sarajevu otvoren 10. Sarajevo Business Forum

Deseta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a kao i svih prethodnih godina okupila je vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Sarajevo Business Forumu govorili su Fuat Oktay, potpredsjednik Turske, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik okupljenima je kazao da je BiH s političkog aspekta teška, ali ekonomski stabilna zemlja za biznis.

„Ovdje sa sigurnošću možete razvijati biznis. BiH je izašla iz perioda u kojem je trebala humanitarnu pomoć i sada joj treba pomoć u razvoju“, rekao je Dodik, koji je dodao da je prioritet BiH priključenje Evropskoj uniji:

„Zemlje koje se pridružuju EU-u imaju najbrži razvoj. Od toga nećemo odustati, ali ćemo nastaviti saradnju s drugim zemljama. Iz BiH ljudi olako donose odluku da odu. Moja je želja da se to promijeni. Kao zemlja moramo odustati od ponude jeftine radne snage“.

Oktay je istakao da je Turska spremna investirati u region, ali i prenijeti svoj iskustva prije svega kada je riječ o savladavanju izazova, kao što su finansije i glomazna birokratija. 

Šansa regiona je u saradnji

“Turska je aktivna u regionu, poslujemo u cijelom regionu. Dobri smo partneri ne samo sa BiH već i sa svim zemljama ovog regiona. Jedinstvena je vizija, barem je želimo imati, jedan region i jedna ekonomija. Važno je koncentrirati se na zajednički interes bilo da je to kulturni, isotrijski, da li demografski ili geografski“, rekao je Oktay i dodao:

“Kao Turska snažno vjerujemo u koncentraciju na komparativne prednosti, a ne nedostatke u regionu. Moramo sarađivati i raditi zajedno, a ne natjecati se. Kada gledamo geografiju u pogledu prilika ona je svojesvrstan most između istoka i zapada, sjevera i juga. Ovo je raskršće svih regiona. Kada pogledamo komperativne prednosti možda jedna od najvećih prednosti regiona je to što je tako blizu EU. Integracija u EU, to može biti još jedna ujedinjujuća vizija, koja može stvoriti goleme prilike za cijeli region. Blizina sa EU stvara prilike za razvoj tehnologije, tržišta… Sa mladom obrazovanom generacijom, kulturalnom raznolikošću, komparativnim troškovima radne snage i to što smo gladni uspjeha, sve to je još jedna prilika ovdje“.

Oktay je naglasio da je glavni razlog, koji stoji iza ekonomskog uspjeha Turske i uspostavljanja dobrih odnosa sa cijelim svijetom, mentalitet.

“Naš mentalni model je da nikada ne razmišljamo da koristimo zemlju ili njene resurse za vlastitu korist. Uvijek se fokusiramo na davanje, a ne uzimanje od drugih. Nikada ne postavljamo pitanje šta tu ima za mene, ili šta ima tu za nas, kada se radi o biznisu, kada je riječ o pružanju pomoći drugima. Skoro šest miliona izbjeglica je u Turskoj. Svi ovi faktori trebaju graditi povjerenje među stranama, bilo da se radi o političarima, predstavnicima vlada zemalja ili poslovnim ljudima. Povjerenje, vjerujem da je važno i za ovaj region. Povjerenje omogućava dugoročne uspješne poslovne odnose i prenos iskustava iz turskih firmi u građevinarstvu, željeznicama… To su ogromne prilike za naš uspjeh i u regionu“, kazao je potpredsjednik Turske.

On smatra da su šanse regiona prekogranična saradnja u svim oblastima, između ostalog u zdravstvu, poljoprivredi, stočarstvu, energiji, pa čak i u odbrambenoj industriji… Po Oktayu sve to doprinosi miru i stabilnosti regiona.

Organizator BBI banka

“Naravno, postoje i izazovi u regionu. Navešću neke kao što je finansiranje, glomazna birokratija i treći, možda ne u regiji, nego u cijelom svijetu, sigurnosno pitanje. Finansije u Turskoj, jedno od iskustava koje imamo je javno-privatno partnerstvo. Imamo ogromno iskustvo u tom pogledu. To smo provodili u proteklim godinama. Skoro 135 milijardi dolara je investirano kroz projekte javno-privatnog partnerstva. U stanju smo da prenesemo znanja i stručnost u tom pogledu. Glomazna birokratija, rješenje je kroz strukturalne reforme i možda provedbu procesa elektronske vlade. S obzirim na ratove širom svijeta potrebna je vizija u borbi protiv takvih rizika. Ono što sam ovdje vidio je jedinstvena vizija među raznim partnerima u regiji“, naveo je Oktay i nastavio:

“Da rezimira kada se radi o uspješnosti vjerujem da, kada je riječ o Turskoj, ona počiva na našem mentalnom sklopu, ali i u prilikama uz sve izazove od kojih sam neke naveo.“

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Trodnevna poslovno-investicijska konferencija ove godine će se održati od 17. do. 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije