U Sarajevu otkriven spomenik Papi

Spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu, uz prisustvo brojnih građana i zvaničnika, svečano je otkriven ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Spomenik, djelo kipara Hrvoje Urumovića, otkrila je delegacija predvođena kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem, predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjom Topićem te stipendistima tog društva.

Kip visok gotovo tri metra i težak 300 kilograma izliven je u radionici Likovne akademije u Zagrebu u siluminiju, posebnoj leguri aluminija otpornoj na atmosferske promjene.

“Hvala dragom Bogu da je napravljen spomenik. Papa Ivan Pavle II je naš zaštitnik. On je dosta učio za ovu Bosnu i Hercegovinu, ne samo za Hrvate, nego za sve narode. Pomogao je da ona postane država za sve i da svi budu ravnopravni”, kazala je za Al Jazeeru Sarajka Gordana Šandor.  

“Ovaj grad je divan i trebao mu je spomenik Papi. Mi smo to zaslužili i on je to zaslužio. Bio sam kada je dolazio 1997. godine i sada sam tu da mu odam počast”, rekao je njen sugrađanin Rusmir Mustafić.

Otkrivanju spomenika prethodila je misa u sarajevskoj Katedrali koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, potom su upriličeni procesija ispred Katedrale te obraćanja najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine, Vatikana, kao i kulturnog društva “Napredak” te Vrhbosanske nadbiskupije.

‘Nikada više rata’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da mu je zadovoljstvo prisustvovati otkrivanju spomenika jednom od najznačajnijih humanista i lidera u prošlom stoljeću.

Kazao je i da građani ove zemlje pamte papu Ivana Pavla II “samo po dobru i pogotovo po onome što je činio tokom stradanja u ratu od 1992. do 1995. godine”.

“Mi ćemo 28. juna, na obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, ponoviti iste one Papine riječi koje je rekao kada je odlazio iz Sarajevo – nikada više rata”, dodao je.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je: “Kad je bilo najteže, bio je s nama i uz nas, i najbolje što smo mogli i možemo jeste da mu zahvalimo na ovaj način.”

Predsjednik HKD “Napredak” Franjo Topić podsjetio je da je papa Ivan Pavao II 89. papa koji je proglašen svecem.

Rekao je da je djelo Ivana Pavla II grandiozno. “Prvi je papa koji je ušao u sinagogu i džamiju, govorio 263 puta o Bosni i Hercegovini, primio brojne delegacije i dva puta pohodio BiH, a htio je i 1994. u jeku rata. Potaknuo je silnu humanitarnu pomoć za cijelu BiH, priznao BiH samo sedam dana nakon referenduma, imenovao sarajevskog nadbiskupa kardinalom…”, naglasio je Topić.

‘Inspiracija za zajednički život’

Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, pročitao je pismo koje je napisao u ime Svete stolice.

“Sveta stolica želi da će se svi oni koji će prolaziti ovim mjestom snažno otvoriti i inspirirati u zajedničkom životu”, rekao je apostolski nuncij.

Akademski kipar Hrvoje Urumović, koji je rođen u Sarajevu a živi u Zagrebu, autor kipa, rekao je: “Nadam se da će spomenik u srcu svih Sarajlija i svih posjetitelja buditi samo lijepe uspomene na posjetu ovog velikog čovjeka Sarajevu.”

Kardinal Puljić zahvalio je “svim dobročiniteljima koji su shvatili da je ovaj kip zajednički”.

“Hvala građanima Sarajeva koji prihvaćaju ovaj znak. I čestitam vam ovaj dan i ovaj događaj”, rekao je Puljić.

Ispred Katedrale su se okupili brojni građani koji su htjeli odati počast papi Ivanu Pavlu II, koji je prije nekoliko dana proglašen svecem.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” je još 2007. godine pokrenulo inicijativu za podizanje tog spomenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije