U Sarajevu održan protest podrške Palestini

Skup podrške palestinskom narodu održan je u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu povodom odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da prizna Jerusalem (Kuds) kao glavni grad Izraela.

Više stotina ljudi, Palestinaca i Bosanaca i Hercegovaca, pridružilo se ovom protestu, a veliki broj njih je istaknuo transparente protivljenja Trumpovoj odluci.

Na skupu je izražena podrška borbi palestinskog naroda za slobodu. Iz Ambasade Palestine u BiH poručeno je da Jerusalem nikada nije bio niti će biti glavni grad Izraela. Rečeno je i da današnji skup svjedoči da palestinski narod nije usamljen u njegovim nastojanjima.

Govornici su naglasili kako Trumpov potez šteti ne samo Palestincima, već i Izraelcima jer i njih i njihovu djecu izlaže negodovanju svijeta. Istaknuli su i multikulturalnost grada u Svetoj zemlji, značajnu i za kršćansku i islamsku religiju.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić kazao je kako Jerusalem ne može postati glavni grad Izraela na način okupacije već treba pribjeći dogovoru jer Istočni Jerusalem može egzistirati kao palestinska prijestolnica.

„Sarajevo ima kredibilnost za slične poruke budući da je 1492. godine prihvatilo oko 70.000 Jevreja prognanih iz Španije“, kazao je također Cerić naglašavajući koliko je mir u Svetoj zemlji važan ne samo za to područje već i za mir u svijetu.

Pozvao je islamski svijet da se ujedini „u svemu onome što treba da ima čast i dostojanstvo na ovom svijetu“ te izrazio podršku odlukama Arapske lige da se primijene sve rezolucije UN-a i Vijeća sigurnosti.

Dio svjetskih reakcija

Poruke podrške palestinskom narodu i protivljenja Trumpovoj odluci izrazio je i predsjednik Udruženja palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva Avdo Hebib.

Skup podrške Palestincima i protivljenja odluci predsjednika Sjedinjenih Država održan je na platou kod Sebilja na Baščaršiji u organizaciji Palestinske zajednice u BiH, Egipatske unije u BiH, Udruženja Mladi muslimani, Udruženja Palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS.

Počeo je intoniranjem himni Palestine i Bosne i Hercegovine.

Dio je reakcija iz svijeta nakon što je američki predsjednik objavio početkom decembra da Sjedinjene Američke Države priznaju Jerusalem kao glavni grad Izreala. Trumpovu odluku osudili su državnici iz svijeta te naglasili da će posljedica biti destabilizacija Bliskog istoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije