U Sarajevu konačno dostupan antitetanus

Ovo nije ni prvi, a sigurno ni posljednji put da u Sarajevu, pa i cijeloj Bosni i Hercegovini, vlada nestašica antitetanusa (Al Jazeera)

Da ste u Sarajevu, prije nekoliko dana ili tokom proteklog vikenda, stali na zahrđali ekser ili da vas je ugrizao pas-lutalica, imali biste daleko više problema od početnih bolova zbog navedenih povreda jer – ne biste mogli pronađi vakcinu protiv tetanusa, koju vam ljekari u Hitnoj pomoći ili Domovima zdravlja traže da sami nabavite.

I tako je bilo mjesecima, pa i tokom većine prošle godine.

Nije se jednom desilo da Sarajlije na društvenim mrežama traže pomoć u potrazi za antitetanus vakcinama.

Na kraju su ih dobavljali, primjerice, iz Mostara ili čak Beograda.

Stigla pošiljka

No, danas se mijenja situacija jer, kako su nam kazali iz Apoteka Sarajevo, kompanije koja ima najviše apoteka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, raspoređuje se nova pošiljka ovih prijeko potrebnih vakcina.

Iz Uprave Apoteka Sarajevu za Al Jazeeru kažu kako će sve dežurne apoteke biti opskrbljene antitetanus vakcinama, kao i veliki broj većih apoteka.

Jedna doza će koštati 5,60 konvertibilnih maraka, odnosno nešto manje od tri eura.

„Uspjeli smo zaprimiti vanredne količine koje se, upravo dok razgovaramo, raspoređuju i šalju u apoteke tako da će građani moći doći do ovih vakcina“, ističu oni.

Problem kantoni

Ovo nije prvi, a sigurno ni posljednji put da u Sarajevu, pa i cijeloj Bosni i Hercegovini, vlada nestašica antitetanusa.

U jednom od ranijih razgovora za Al Jazeeru, Saša Krunić, direktor Pharma Maaca koji proizvodi ove vakcine u Srbiji i plasira ih na bh. tržište, istakao je kako dobavljači trebaju proširiti ponudu.

Također je naveo kako i broj bosanskohercegovačkih kantona u ovakvim situacijama dodatno otežava stanje.

„Moraju se stvari dići na jedan drugi nivo, mora se voditi više računa tako što će se na vrijeme obezbediti sredstva i tako što će se sad razgovarati o 2018., 2019“, dodao je on.

Grčevi, smrt…

Ukoliko se rana pravilno tretira, male su šanse da se razvije tetanus, kažu epidemiolozi. Ključnu ulogu ima i redovna vakcinacija djece.

Stručnjaci navode kako tetanus dovodi do teških grčeva u organizmu i, ako se bolesti ne bi dalje liječila, onda bi to dovelo do smrti.

Ovo je, u najmanju ruku, peta kriza nestašice antitetanus vakcine u BiH, potrebne u slučaju povreda. Pogođen je i javni i privatni sektor, a najviše građani, koji strahuju da vakcina neće biti kada im budu potrebne.

Izvor: Al Jazeera