U Sarajevu izložen Kur'an star 500 godina

Među izloženim dokumentima su dijelovi Orijentalne zbirke (Fena)

Historijski arhiv Sarajevo izložio je neke od svojih najstarijih dokumenata u sklopu manifestacije “Dani otvorenih vrata”, upriličene povodom Međunarodnog dana arhiva, a među izloženim eksponatima je i Kur'an star više od 500 godina.

Kako su za agenciju Fena kazali direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović i viša arhivistica Almira Alibašić-Fideler, među izloženim dokumentima su dijelovi Orijentalne zbirke, uključujući najstarije dokumente koji su u posjedu ove institucije.

Među izloženim dokumentima su rukopis Kur'ana iz 1513. godine, zatim emernama (naredba) Gazi Husrev-bega iz 1532. godine kojom se naređuje lokalnim vlastima u Kreševu i Fojnici da ne prave smetnje u radu lokalnim svećenicima franjevcima, kao i berat sultana Selima III iz 1792. godine o davanju u zakup ubiranja poreza.

Iz drugih perioda historije Bosne i Hercegovine i Sarajeva izloženi su primjerci Sarajevskog lista iz doba Austrougarske, zapisnici Gradskog zastupstva iz 1894. godine, kao i publikacije Historijskog arhiva.

‘Arhivi, građanstvo i interkulturalizam’

Međunarodno arhivsko vijeće donijelo je 2004. godine odluku o obilježavanju 9. juna kao Međunarodnog dana arhiva, pošto je na taj dan 1948. godine osnovano ovo vijeće.

Međutim, ovaj datum se počeo obilježavati tek od 2008. godine.

Ove godine Međunarodni dan arhiva diljem svijeta se obilježava pod sloganom “Arhivi, građanstvo i interkulturalizam”.

Iz Historijskog arhiva najavljuju kako će, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, u četvrtak promovirati svoju brošuru Historijski arhiv Sarajevo 2017, koja će biti objavljena na bosanskom i engleskom jeziku.

Izvor: Agencije