U Sarajevu dogovorena koalicija SDA i SBB-a

Prioritet nove koalicije je rad Vlade FBiH (Arhiva)

Iz opozicionih klupa u vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini prelazi Savez za bolju budućnost (SBB). To su dogovorili čelnici Stranke demokratske akcije i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

SBB će na federalnom nivou biti dio koalicije koju, uz SDA još čini i Hrvatska demokratska zajednica BIH, a moguć je ulazak i još nekih manjih stranaka.

Potom bi trebalo uslijediti preslagivanje vlasti na nivou kantona te i države.

Demokratska fronta, čiji su se ministri povukli iz Vlade Federacije BiH, još je u vlasti na državnom nivou.

SBB očekuje četiri ministarstva u FBiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da će se koalicija prvo fokusirati na rad do sada nepotpune Vlade Federacije BiH.

”To će se proširiti i na vlade kantona, a moguće i na državni nivo”, rekao je Izetbegović.

Kazao je kako će se u narednim danima raditi na sporazumu o prioritetima poput reformi i ubrzanju ekonomskog oporavka, prenose bh. mediji.

Vođa SBB-a Fahrudin Radončić je kazao: “Konkretno je dogovoreno da se ide u koalicioni savez SDA i SBB-a na svim nivoima. Mislim da ti razgovori nisu u onoj poznatoj fazi pregovora, već imamo vrlo kvalitetnu fazu dogovaranja kako da deblokiramo procese, kako da dobijemo efikasnu vlast i kako da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO integracijama, evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka prvom polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum”.

Na pitanje da li dogovor podrazumijeva i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, Radončić je naveo da je “u ovom trenutku najvažnije da se konsolidira stanje u FBiH”.

Izjavio je kako očekuje da će na osnovu ovog koalicionog sporazuma SBB-u pripasti i četiri ministarstva u Vladi FBiH koja su ranije pripadala Demokratskoj fronti, prenosi Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije