Oglasi

U Sarajevu danas konferencija o odgovorima na demografske promjene

Na konferenciji će se razgovarati o demografskim trendovima poput niske stope fertiliteta, starenja stanovništva i migracija.
Konferenciju organizuje Populacijski fond Ujedinjenih naroda Al Jazeera

U Sarajevu danas počinje dvodnevna konferencija pod nazivom "Populacijska dinamika, ljudski kapital i održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi" na kojoj će se razgovarati o demografskim trendovima poput niske stope fertiliteta, starenja stanovništva i migracija, prenosi Anadolija.

Konferenciju organizuje Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijećem za regionalnu saradnju i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Evropu.

Konferencija će okupiti predstavnike vlasti, akademske zajednice, civilnog društva, Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih multilateralnih institucija u jugoistočnoj Evropi kako bi razgovarali o demografskim trendovima poput niske stope fertiliteta, starenja stanovništva i migracija te kako ove izazove pretvoriti u prilike za ulaganje u ljudski kapital, veću rodnu ravnopravnost i osiguranje poštivanja prava svih, uključujući i one na marginama.

Dan Ujedinjenih naroda

Konferencija počinje u ponedjeljak, 21. oktobra, a uvodna obraćanja, između ostalog, imaće i Almir Šahović pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH,  Jadranka Joksimović, ministrica evropskih integracija Srbije i drugi, najavili su organizatori.

Ova konferencija na visokom nivou poslužiće i kao prilika za obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.