U Sarajevu 10.000 uličnih pasa

Prema procjenama, ulicama Sarajeva slobodno se šeta gotovo 10 hiljada uličnih pasa. Zakon koji je predviđao eutanaziju opasnih i zbrinjavanje napuštenih pasa, pet godina se nije provodio. Tek sada, kada su dojave o napadima lutalica na ljude skoro svakodnevne, političari Kantona Sarajevo poručuju kako se mora pronaći način da se problem riješi.

Burna rasprava o tome ko nije ispoštovao Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine i obaveze proistekle iz njega – ostaje pitanje s nejasnim odgovorom.

Hitne mjere

Nejasno je i kako će sada biti moguće provesti odredbe tog  zakona, ako se punih pet godina tvrdilo da je preskupo i nemoguće.

Ali ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS kaže da se zakon, sada, provoditi mora. A krenut će se hitnim mjerama.

“Nama samo treba Kantonalna inspekcija, veterinarska služba da bude sa ekipom na licu mjesta. Dojava policije, građana da se nešto dešava idu na lice mjesta, hvataju tu opasnu životinju i ide u proceduru koju odredi veterinar”, kazuje Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Zadovoljni dogovorenim predstavnici organizacije za brigu o psima “Dogs trust” napuštaju sastanak.

“Može se uraditi hitna intervencija da bi se zaustavili agresivni psi i napadi. Međutim da bi se problem riješio u potpunosti i da bi se ispoštovao Zakon, to se ne može uraditi preko noći. Međutim mi smo, čini nam se na jednom početku, da se počne raditi na jednom rješenju”, navodi Sanja Bianculli, Dogs Trust.

Jesu li bitnija rješenja ili Zakon posebno je konfuzno na primjeru kafilerije kojom je rukovodilo Kantonalno  komunalno preduzeće “Rad”. Kada je 2009. Zakon donesen, Rad je morao zatvoriti svoju kafileriju jer se kosila sa zakonom. Sada se tom preduzeću naređuje da istu  ponovo stavi u funkciju.

„U svakom slučaju kafilerija će se aktivirati. Mi ovdje ubrzano radimo na stvaranju uslova. Aktiviranju te opreme i ona će početi raditi u ovaj dan-dva”,  kazuje Ahmed Đipa, KJKP Rad.

U predizborno vrijeme sve ranije nemoguće stvari postaju moguće, kaže nam aktivistica Jelena Paunović, dodajući da su isti ti- koji danas navodno rješavaju problem, krivi što problem postoji.

“Da se u prelaznom periodu od 2009-2010 radio program sterlizacije i kastracije, da su sve opštine u tom prijelaznom roku napravile prihvatilišta za životinje, mi bismo danas vjerovatno uvozili kućne ljubimce-pse kao kućne ljubimce, a ne da se borimo s ovim”, ističe Jelena Paunović, aktivistica.

Nova prihvatilišta

Ukoliko Kantonalna vlada zaista i krene s najavljenim mjerama, općine će morati graditi nova prihvatilišta, poput ovog na Ilidži u kojem je utočište pronašlo 150 pasa. Što znači da je potrebno najmanje još 70 ovakvih da bi se problem riješio.

“Prihvatilište koje finasira općina Ilidža je popunjeno. Kažu da mogu primiti još svega nekoliko pasa. Drugo prihvatilište, ono nadomak Sarajeva -veće, može primiti još 200-tinjak pasa lutalica, a na ulicama ih je prema posljednjim procjenama blizu 10.000“, javlja Al Jazeerina Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera