U SAD-u više od 245.500 zaraženih, više od 6.000 umrlih

Amerikanci se pitaju zbog čega savezna vlada ne objavi da cijela zemlja treba biti u režimu nekretanja (EPA)

Liječnici iz radne skupine u Bijeloj kući za korona virus kažu da se neki Amerikanci ne pridržavaju nacionalnih smjernica o pranju ruku i ostajanju kod kuće. Dosad je u Americi od korona virusa umrlo više 6.000 ljudi, a dužnosnici su dugo upozoravali da bi broj mogao porasti vrlo brzo ako se ne poduzmu mjere opreza.

Za to se vrijeme mnogi Amerikanci pitaju zbog čega savezna vlada ne objavi da cijela zemlja treba biti u režimu nekretanja. To je ostavljeno na volju guvernerima. Tako deset saveznih država nije uvelo to pravilo iako ga medicinski stručnjaci preporučuju.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prvi test na antitijela koji traži odgovor na korona virus u krvi. Test ne može identificirati svježe slučajeve virusa, ali bi mogao pomoći liječnicima da shvate koliko je bilo prošlih slučajeva koji su imali malo ili nikakvih simptoma.

U međuvremenu, stručnjaci su rekli Bijeloj kući da se korona virus može širiti razgovorom ili čak i disanjem, za razliku od samo kihanja ili kašljanja. To bi moglo ubrzati vladin plan da preporuči maske za lice za javnu uporabu.

Govoreći o opremi, predsjednik Trump pozvao se na Zakon o proizvodnji u obrani, ratni zakon koji omogućuje vladi izravnu industrijsku proizvodnju. U tom će se slučaju koristiti za opskrbu više ventilatora i N95 maski medicinskim stručnjacima.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kaže da će sljedećih nekoliko dana biti ključni u zaustavljaju zaraze.

“Još nemamo dovoljno zaštitne opreme, medicinskog osoblja ni respiratora. Tjednima tražim od savezne vlade veću pomoć. Vlada pomaže, ali to nije dovoljno. Možda bi trebalo razmjestiti vojsku da nam pomogne”, kaže De Blasio. Savezna država New York i grad New York područja su najteže pogođena zarazom u SAD-u.

Korona virus najsmrtonosniji u New Orleansu

Korona virus u New Orleansu u odnosu na broj stanovnika mnogo je smrtonosniji nego u ostatku SAD-a, a liječnici kažu da je razlog pretilost i s njom povezane bolesti.

Uz New York i Seattle, New Orleans je jedno od prvih žarišta korona virusa u Americi. Stopa smrtnosti dvostruko je viša nego u New Yorku i četiri puta viša nego u Seattleu.

Stanovnici New Orleansa pate od pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka po stopama koje su više od nacionalnog prosjeka. Liječnici kažu da su takvi pacijenti ranjiviji na COVID-19. 

Američka mornarica smijenila je zapovjednika nosača zrakoplova Theodore Roosevelt Bretta Croziera, koji je napisao oštro pismo, koje je procurilo u javnost, a u kojemu traži oštrije mjere nadzora zaraze korona virusom koja je izbila na njegovom brodu. Pojašnjenje: zapovjednik je donio vrlo lošu procjenu u trenutku krize.

Smjena, koja se dogodila dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, pokazuje koliko je širenje korona virusa velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Američki građani mogli bi čekati na financijsku pomoć 20 tjedana! Riječ je o novcu iz paketa financijske pomoći vrijedne 2.200 milijardi dolara.

Brojke su neumoljive. Aviotvrtka Cathay Pacific jučer je imala 582 putnika. U normalnim danima prevezu približno 100.000 putnika!

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu suradnju i multilateralizam u borbi protiv bolesti COVID-19, što je prvi tekst UN-a otkad je počela pandemija.

Rezolucija, kojoj se drukčijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija uz potporu još četiriju zemalja, naglašava i “potrebu za potpunim poštovanjem ljudskih prava” i osuđuje “svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju”.

Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, one koje prihvaća Opća skupština nisu obvezujuće, ali imaju političku snagu s obzirom na broj zemalja koje ih prihvaćaju.

Do danas se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti o tekstu premda je bilo nekoliko pokušaja, i to zbog suprotstavljenih stajališta Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti podrijetlo virusa.

Izvor: Al Jazeera