U SAD-u skoro šest miliona zaraženih korona virusom

U SAD-u je od posljedica zaraze korona virusom preminulo više od 183.000 osoba (EPA)

Ukupan broj slučajeva zaraze korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama približava se brojki od šest miliona, dok je ukupan broj žrtava veći od 183.000, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Stephen Hahn, direktor Agencije za lijekove (FDA) spreman je ubrzati odobravanje vakcine protiv COVID-a 19, čak i prije nego ispitivanja budu završena.

“Spremni smo odobriti vakcinu prije završetka treće faze”, rekao je Hahn.

Taj potez izazvao je kritike da popušta pod pritiskom Trumpove administracije koja insistira na proizvodnji vakcine prije izbora 3. novembra.

“Odluka će biti donesena u skladu s naukom, medicinom i podacima. Neće to biti politička odluka”, poručio je.

Indija pretekla Meksiko po broju žrtava

U Indiji je u posljednja 24 sata još 971 osoba preminula od COVID-a 19, a od početka pandemije umrlo je ukupno 64.469 ljudi.

Indija je tako pretekla Meksiko po broju žrtava korona virusa i sada je na trećem mjestu u svijetu, nakon SAD-a i Brazila.

U Indiji je potvrđeno još 78.512 novih slučajeva zaraze korona virusom, nešto manje od rekordnog broja novooboljelih koji je zabilježen prethodnog dana.

Naime, Indija je u nedjelju prijavila 78.761 novi slučaj zaraze, što je najveći broj novozaraženih u svijetu od početka pandemije.

Indija od 7. augusta prijavljuje svakog dana najviše novooboljelih u svijetu, više nego Sjedinjene Američke Države i Brazil zajedno, prenosi Reuters.

Zemlja trenutno ima 3,62 miliona zaraženih korona virusom.

Ublažene mjere na Tajlandu

Na Novom Zelandu su ublažene epidemijske mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

U Aucklandu, najvećem gradu ove ostrvske zemlje, od danas ponovo rade škole, prodavnice i biznisi, ali nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno u sredstvima javnog prevoza.

Prema svemu sudeći, vlasti i građani Novog Zelanda uspjeli su da obuzdaju lokalno širenje korona virusa, prenosi Reuters.

Njemačka: 610 novozaraženih

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj povećan je za 610 – na 242.381, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

Od posljedica zaraze korona virusom umrle su još tri osobe, a od početka pandemije preminulo je ukupno 9.298 ljudi, prenosi Reuters.

Kina bez lokalno prenesenih slučajeva zaraze

Kina je prijavila 17 novih slučajeva COVID-a 19, dok ih je prethodnog dana bilo 9, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Svi novi slučajevi infekcije potrvđeni su kod putnika iz inostranstva, tako da je Kina zabilježila 15. dan bez lokalno prenesenih slučajeva zaraze, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Broj prijavljenih asimptomatskih slučajeva je 19, dok ih je dan ranije bilo četiri.

U Kini je od početka pandemije potvrđeno 85.048 slučajeva korona virusa, a preminule su 4.634 osobe.

 Izvor: Agencije