U SAD-u se izlilo 10.000 barela nafte

Ekipe za čišćenje do sada uklonile oko 4.500 barela nafte i vode (Reuters)

Kompanija Exxon Mobil saopćila je da je u toku čišćenje više od 10.000 barela nafte koja se izlila poslije pucanja naftovoda sa kanadskom sirovom naftom u Mayfloweru u saveznoj državi Arkansas.

Nakon što je u petak poslijepodne otkriveno curenje, Exxon je zatvorio naftovod Pegasus, koji može transportirati više od 90.000 barela sirove nafte dnevno iz Illinoisa u Texas, navela je ta kompanija.

Exxon je saopćio da se na mjestu izlijevanja nalaze predstavnici državne vlasti i lokalni zvaničnici i da su ekipe za čišćenje do sada uklonile oko 4.500 barela nafte i vode, prenosi Reuters.

Evakuirani stanovnici

“Kvalitet zraka ne ugrožava zdravlje ljudi, osim na samom mjestu izlijevanja, gdje ekipe za čišćenje rade sa sigurnosnom opremom”, poručio je Exxon.

Američka agencija za zaštitu prirodne sredine je incident stavila u kategoriju “ozbiljnog” i stanovnici 22 kuće su evakuirani.

Glasnogovornik Ministarstva saobraćaja potvrdio je da je inspektor iz Agencije za sigurnost naftovoda i štetnih materija otišao na mjesto incidenta da bi utvrdio njegov uzrok.

To je bio drugi slučaj izlijevanja kanadske nafte u Sjedinjenim Američkim Državma.

U srijedu je voz sa sirovom kanadskom naftom iskočio iz šina u Minnesoti i tom prilikom se izlilo 15.000 galona nafte.

Regulatori su ove sedmice izrekli Exxonu kaznu u iznosu od 1,7 miliona dolara zbog izlijevanja nafte u rijeku Yellowstone 2011.

Izvor: Agencije