U SAD-u raste strah od drugog vala korona virusa

Od posljedica korona virusa u SAD-u je posljednja 24 sata umrlo 819 osoba (EPA)

U nekim dijelovima Kalifornije i Arizone broj zaraženih korona virusom se povećava, kao i broj primljenih pacijenata u bolnicima, što ukazuje na mogućnost da vlasti ponovo uvedu stroge mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Ovo istovremeno jača strah da bi se mogao desiti drugi val epidemije, prenosi Reuters.

Područja u Kaliforniji, u kojima živi više od 18 milona ljudi, uključujući stanovnike Los Angelesa, Santa Clare i Fresna, sada su označena kao mjesta rizika gdje bi se virus mogao opet širiti.

“Mnogi slučajevi koje imamo u bolnicama povezuju se s okupljanjima koja se dešavaju kod kuće, na rođendanskim zabavama i sahranama”, kaže Olivia Kasirye, direktorica javnog zdravstva u Sacramentu.

Ukupno su 22 države u SAD-u zabilježile sedmično povećanje slučajeva korona virusa u utorak.

Arizona, Utah i Novi Meksiko su imali povećanje od 40 posto ili više u broju zaraženih tokom vikenda.

Preminulo gotovo 112.000 ljudi

Od posljedica korona virusa u SAD-u je posljednja 24 sata umrlo 819 osoba, čime je broj umrlih u toj zemlji dosegao gotovo 112.000.

Istovremeno u u Meksiku je umrlo 596 osoba, a u Argentini 24, izvijestile su agencije.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u SAD-u je ukupan broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s korona virusom 111.750.

SAD je zemlja koju je pandemija najteže pogodila i po broju umrlih, kao i po broju dijagnosticiranih.

Do sada je najviše umrlih zabilježeno sredinom aprila, kada je u jednom danu umrlo 3.000 ljudi.

U posljednje dvije sedmice broj umrlih kreće se ispod 1.000, ali zemlja i dalje bilježi oko 20.000 novih zaraženih na dan.

Do sada je izliječeno 518.000 osoba.

Novi rast u Meksiku i Argentini

Meksičko Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji zabilježeno 4.199 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je 596 osoba umrlo, čime je ukupan broj zaraženih narastao na 124.301 slučaj, a broj umrlih na 14.649.

No, Vlada je saopćila da bi stvarni broj zaraženih mogao biti i znatno viši od službenih podataka te da zemlja još nije dostigla vrhunac epidemije, što bi se moglo desiti za nekoliko sedmica, iako su mjere ublažene.

Argentina je zabilježila 1.141 novi slučaj zaraze korona virusom, dok je broj umrlih bio 24 te sada ta zemlja ima ukupno 24.761 zaraženog i 717 umrlih.

Iako broj zaraženih raste, stopa zaraze u Argentini i dalje je niža nego u susjednom Čileu, gdje je zabilježeno 3.913 novih slučajeva, i Brazila, koji ih ima 32.091 novih zaraženih.

Argentina je prošle sedmice proglasila karantin u Buenos Airesu, koji ima najveći broj potvrđenih zaraza, dok je u ostatku zemlje “obavezno preventivno socijalno distanciranje”.

Izvor: Agencije