Oglasi

U SAD-u prošle godine rekordan broj antisemitskih incidenata

Zabilježeno je 2.107 incidenata, uključujući smrtonosne napade na sinagogu, trgovinu košer hrane i napad nožem na rabina.
Sinagoga, SAD, NapadIz Antidifamacijske lige kažu da je 2019. bila godina neviđenih antisemitskih aktivnosti i suočavanja s mržnjomAP - Arhiva

Židovi u SAD-u pretrpjeli su prošle godine najviše antisemitskih ispada u posljednjih 40 godina otkad Antidefamacijska liga prikuplja podatke, objavila je u utorak ta organizacija, kako prenosi agencija Hina.

Ukupno 2.107 antisemitskih incidenata zabilježeno je u SAD-u, uključujući smrtonosne napade na sinagogu u Kaliforniji i trgovinu košer hrane u New Jerseyju te fatalni napad nožem u domu rabina u New Yorku.

To je 12 posto više u odnosu na 1.879 incidenata u 2018.

'Godina neviđenih antisemitskih aktivnosti'

Ranija rekordna godina bila je 1994., kada je Liga zabilježila niz neriješenih podmetnutih požara, spaljivanja križeva i pucnjava iz jurećeg automobila.

Incidenti u 2019. sastoje se od 1.127 slučajeva uznemiravanja, 61 fizičkog napada i 919 slučajeva vandalizma.

Više od polovice njih dogodilo se u New Yorku.

"Bila je to godina neviđenih antisemitskih aktivnosti, u kojoj se većina židovskih zajednica u zemlji izravno suočila s mržnjom", rekao je izvršni direktor Lige Jonathan Greenblatt.

Organizacija je posljednih tjedana upozorila na nagli rast broja incidenata, rekavši da bi teorije zavjere povezane s pandemijom korona virusa mogle pojačati antisemitizam u SAD-u.

Pitanje Trumpove krivice

Greenblatt je krivnju za takvu atmosferu djelomično pripisao predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je mogao jače osuditi incidente, uključujući prosvjede krajnjih desničara u Virginiji 2017. na kojima su izvikivane protužidovske parole.

Tada je ubijen jedan protuprosvjednik, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.