Oglasi

U SAD-u porast oboljelih od ospica zbog dezinformacija

U SAD-u sve više roditelja odbija vakcinisati djecu vjerujući, a što je protivno naučnim dokazima, da vakcina izaziva autizam ili druge poremećaje.
Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019EPA

Broj osoba zaraženih ospicama najviši je u Sjedinjenim Državama u posljednjih 25 godina što je posljedica širenja dezinformacije o štetnosti vakcine protiv te bolesti, objavile su savezne zdravstvene vlasti. 

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o 704 slučajeva do 26. aprila.

Velika većina zaraženih su djeca koja nisu primila vakcinu MRP (ospice-zaušnjaci-rubeola), kazali su dužnosnici. 

"Bolesti su se mogle potpuno izbjeći", rekao je ministar zdravstva Alex Azar te objasnio da je riječ o jednoj od najtestiranijih vakcina.

U SAD-u sve više roditelja odbija vakcinisati djecu vjerujući, a što je protivno naučnim dokazima, da vakcina izaziva autizam ili druge poremećaje.

U 22 države zabilježeni su slučajevi ove krajnje zarazne i ponekad smrtonosne bolesti. Nijedna od oboljelih osoba u najnovijem izbijanju bolesti nije umrla, ali je njih 3 posto dobilo upalu pluća, a 9 posto je hospitalizriano zbog komplikacija koje je izazvala bolest, kazale su zdravstvene vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak Amerikance da se vakcinišu nakon izbijanja ospica diljem zemlje.

Nema povezanosti između vakcine i autizma

"Vakcinisanje je jako važno", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Svi moraju dobiti svoju vakcinu."

U prošlosti je Trump davao neku vrstu podrške pokretu protiv vakcinisanja, tvrdeći primjerice da velike doze vakcine malim bebama mogu biti povezane s autizmom. "Vrlo velike kombinacije vakcine za malu djecu uzrokuju povećanje oboljelih od autizma", objavio je Trump na Twitteru 2012. 

Pokret protiv vakcinisanja, nastao na temelju naučno oborenog britanskog izvještaja iz 1998. o poveznici između vakcine i autizma, porastao je posljednjih godina zbog sve više teorija zavjere na društvenim medijima. 

Ponovljene studije pokazale su da nema poveznice između vakcine i autizma. U najnovijoj studiji promatrano je više od 650 hiljada djece preko deset godina. 

Oko 169 miliona djece nije primilo prvu važnu dozu vakcine protiv ospica između 2010. i 2017., navodi se u izvještaju UNICEF-a. 

Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi UN. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.