U SAD-u otvoreno 304.000 radnih mjesta, najviše u godinu dana

Stopa nezaposlenosti je porasla na 4,0 posto (EPA)

Američki poslodavci su prošlog mjeseca otvorili 304.000 radnih mjesta, sto je najviše u skoro godinu dana, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Stopa nezaposlenosti je, međutim, porasla na 4,0 posto sa decembarskih 3,9 posto, prenosi agencija AP.

Do skoka stope nezaposlenosti je došlo iz tehničkih razloga, jer je 175.000 državnih službenika svrstano u kategoriju nezaposlenih zbog tadašnje privremene blokade vlade u Washingtonu.

Istovremeno, podaci o rastu zapošljavanja za decembar su značajno revidirani naniže, na 222.000 sa prethodno procjenjenih 312.000 novootvorenih radnih mjesta.

Nastavak rada

Američke vladine agencije u ponedjeljak su nastavile s radom te se približno 800.000 saveznih radnika vratilo na posao nakon 35 dana blokade vlade dok se vlasti pripremaju na pregovore o financiranju kako bi izbjegle još jednu blokadu prije isteka roka od tri sedmice, javlja Reuters.

Najdulja blokada vlade u američkoj historiji završila je u prošli petak nakon što je predsjednik Donald Trump popustio pod pritiskom i pristao okončati blokadu vlade, čije su se posljedice proširile zemljom.

Trump je s Kongresom postigao dogovor o trosedmičnoj deblokadi približno četvrtine vlade koja je bila blokirana unatoč tome što nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je zahtijevao za izgradnju dugo najavljivanog zida na američko-meksičkoj granici.

Izvor: Agencije