U SAD-u kreće kampanja protiv aromatizovane elektronske cigarete

Prema anketi 27,5 posto učenika završnih razreda srednje škole pušilo je elektronsku cigaretu u posljednjih mjesec dana (AP)

Bivši gradonačelnik New Yorka, milijarder Michael Bloomberg izjavio je da pokreće kampanju vrijednu 160 miliona dolara u cilju zabrane aromatizovanih elektronskih cigareta u SAD-u poslije smrti pet osoba.

“U pitanju je teška zdravstvena kriza, a uzrok tome su proizvođači duvana”, rekao je Bloomberg poznat kao dugogodišnji aktivista protiv duhana. On je 2000-ih utjecao na usvajanje zabrane pušenja u njujorškim restoranima i barovima.

Bloomberg je u uvodniku u listu New York Times naveo da su od ranije poznate metode velikih duhanskih kompanija. “Mete su im djeca i dovode ih u ozbiljnu opasnost”, dodao je američki milijarder, prenosi agencija Beta.

Cigara popularna kod mladih

Prema njegovim riječima, trogodišnja kampanja vrijedna 160 miliona dolara imat će za cilj da se u najmanje 20 američkih gradova zabrani upotreba aromatizovane elektronske cigarete, koja je posebno popularna kod mladih.

Američke vlasti saopštile su nedavno da je najmanje pet osoba umrlo od bolesti povezanih sa upotrebom elektronske cigarete.

Izvor: Agencije