Oglasi

U Saboru nema konsenzusa o deklaraciji o Hrvatima u BiH

Nije uspio niti pokušaj usaglašavanja HDZ-a i SDP-a o konačnom tekstu deklaracije.
Očekuje se da za Deklaraciju neće glasati zastupnici Mosta nezavisnih lista i Kluba SDP-aPixsell

Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je odbio većinu amandmana na prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu te zemlje, zbog čega je upitan konsenzus, koji pred sutrašnje izglasavanje priželjkuje vladajuća koalicija, javila je Hina.

Prethodno nije uspio ni pokušaj međustranačkog usuglašavanja HDZ-a i SDP-a o konačnom tekstu deklaracije.

Očekuje se da za deklaraciju neće glasati zastupnici Mosta nezavisnih lista, čiji su sva četiri amandmana odbijena, a čelnik stranke Božo Petrov na sjednici je ustvrdio da se „SDP-ovim amandmanima deklaracija dalje razblažuje pa će se dobiti još razrjeđenija kamilica“.

Odbijena je i većina od 15 SDP-ovih amandmana, naročito oni kojima su nastojali utjecati politički i suštinski na sadržaj deklaracije, tako da se očekuje i da će Kluba SDP-a glasati protiv, no o tome će se definitivno odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a sutra uoči glasanja. O amandmanima će se i Vlada izjasniti na telefonskoj sjednici.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se „pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a“, ali je iz njega brisan dio u koje se pritom poziva na Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uz obrazloženje da je riječ o unutarnjepolitičkom pitanju RH zbog čega ga nije potrebno naglašavati u deklaraciji.

Prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvještaj o provedbi Deklaracije.

Odbijeni amandmani

U potpunosti ili djelomično prihvaćeno je tek nekoliko SDP-ovih amandmana, većinom tehničke prirode, ali nijedan suštinskog karaktera.

Nije prihvaćen ni SDP-ov prijedlog izmjene deklaracije da „Hrvatski sabor osuđuje sve postupke i politike koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje  ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana“. Predsjednik Odbora, HDZ-ov Božo Ljubić, odbijanje je objasnio riječima da bi to “impliciralo da je bilo pokušaja dezintegriranja BiH“.

SDP-u je propao je i pokušaj uvrštenja u tekst deklaracije točke po kojoj Sabor „zahtijeva od svih državnih tijela da pri provođenju vanjske politike RH prema BiH, uključujući i provedbu deklaracije, dosljedno poštuju načelo nemiješanja u unutarnje poslove druge države“, a Ljubić je kazao da kvalifikacija o miješanju u unutarnje poslove druge države „nije tačna“.

Mostu nije prošao prijedlog da se najmanje dva puta godišnje traži reakcija i izvještava Vijeće sigurnosti UN-a i brojne evropske institucije, od Vijeća Europske unije do OESS-a, o svim postupcima i odlukama na štetu hrvatskog naroda, ali i stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

Odbijen im je i amandman kojim se traži promjena Ustava RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasanje, onaj kojim se traži pružanje kontinuirane pravne potpore pripadnicima HVO-a te onaj o izjednačavanju u pravima studenata hrvatskih državljana, neovisno o tome je li im prebivalište u RH ili BiH, kao i prava studenata koji su djeca ratnih invalida HVO-a sa studentima djecom ratnih invalida HV-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.