U ruskom napadu ubijeni deseci pripadnika ISIL-a

Sirijske i ruske snage probile su ISIL-ovu opsadu Deir Ezzora u utorak (EPA)

Blizu 40 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levan, uključujući četiri viša komandanta, ubijeno je u blizini istočnog sirijskog grada Deir Ezzora u zračnom udaru ruskih snaga, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako navodi novinska agencija RIA, Ministarstvo odbrane navodi da je među ubijenim Abu Muhammad al-Shimali, koji je bio nadležan za nadgledanje stranih boraca u ISI-uL, prenosi Reuters.

Napad je uslijedio dva dana nakon što je ruski borbeni brod iz Mediteranskog mora ispalio krstareće rakete Kalibr na borce ISIL-a u blizini ovog sirijskog grada.

Fregata “Admiral” Essen je ispalila raketu, koja je uništila ISIL-ov komunikacijski centar i skladište oružja, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da su na taj način sirijske snage mogle probiti ISIL-ovu blokadu Deir Ezzora.

Probijanje blokade

Sirijska državna televizija i grupa opozicionih aktivista potvrdile su u utorak da su se Vladine snage probile u istočni dio Deir Ezzora, koji su pripadnici ISIL-a držali pod okupacijom skoro tri godine.

Tim povodom čestitke ruskoj i sirijskoj vojsci uputio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a telegram čestitke uputio je i predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu.

Prema njegovim riječima, u Deir Ezzour su u toku ulične borbe, prenosi agencija Tass.

Sirijska državna televizija i grupa opozicionih aktivista potvrdili su da su se Vladine snage probile u istočni dio grada, koji su pripadnici ISIL-a držali pod kontrolom skoro tri godine.

Čestitke Vladinim trupama je uputio i predsjednik Assad, saopćio je njegov kabinet u utorak.

Sirijska vojska i saveznici osvojili su u utorak u jutarnjim satima 137. brigadu opkoljenu u vojnoj bazi u sjevernom dijelu grada i tako razbili opsadu.

Izvor: Agencije