U ruskim udarima u Siriji ubijeno 50 civila

U napadu ruskih aviona srušen je ili znatno oštećen veliki broj kuća (AP)

U napadu ruskih aviona na sela Bolil i Tabiye koja pripadaju distriktu Deyru'z Zor na istoku Sirije poginulo je 50 civila.

Prema lokalnim izvorima, ruski avioni su izveli napad na sela u distriktu Deyru'z Zor koji je pod kontrolom Islamske države Irak i Levant.

U napadu je poginulo 50 osoba među kojima se nalaze i žene i djeca, dok je na desetine ranjenih.

Pripadnici Civilne zaštite su ispod ruševina izvukli veliki broj ranjenih osoba.

U napadu ruskih aviona srušen je ili znatno oštećen veliki broj kuća.

Stradanje sirijskih civila

Rusko Ministarstvo odbrane je 30. septembra prošle godine saopćilo da u Siriji počinje zračne intervencije s ciljem napada na uporišta ISIL-a.

Ipak, podaci pokazuju da je tokom ruskih napada na sirijske gradove Homs, Hama, Idlib i Halep ponajviše stradalo sirijskih civila, te da je napadnut samo ograničen broj položaja ISIL-a.

Više od 1.000 civila ubijeno je u ruskim zračnim udarima u Siriji od početka ruske intervencije u toj zemlji 30. septembra 2015. godine, saopćila je nedavno organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima stradalo je 1.015 civila, uključujući i 238 djece i 2.034 borca, saopćio je SOHR.

Tokom posljednjih nekoliko dana avioni ruskih zračnih snaga u Siriji izveli su 157 letova, gađajući 579 objekata neprijateljske infrastrukture u provincijama Halep, Deir ez-Zor, Homs, Hama, Raqqa i Latakija.

Bombarderi Su-34 izveli su zračne napade na uporišta organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) na višim tačkama u blizini Kabaklije, u provinciji Latakija.

Izvor: Agencije