U Rusiji nije nestala praksa KGB-a

Član 29 ruskog Ustava štiti slobodu građana da traže, dobijaju, prenose i dijele informacije. Međutim, šta se događa kada se na vratima pojave pripadnici snaga sigurnosti i optuže građane za ekstremizam, špijunažu ili izdaju? Pojedinci se obraćaju pravnom timu koji gradi reputaciju tako što prihvata osjetljive političke slučajeve.

Natalija Šarina nervozno čeka početak saslušanja. Ta bibliotekarka čeka da čuje da li će joj kućni pritvor biti produžen. Istražitelji tvrde da su se u biblioteci ukrajinske literature koju vodi u Moskvi dijelile “antiruske” knjige, optuživši je zbog toga za ekstremizam. Nataliju brani advokat Ivan Pavlov, član Tima 29.

“U 2014. godini broj slučajeva veleizdaje veći je za tri puta u odnosu na godinu ranije. To se desilo zbog sukoba u Ukrajini. Povezujemo povećanje broja slučajeva s militarističkom retorikom vlasti, izljevima mržnje i potragom za neprijateljima”, kazao je Pavlov.

‘Sve mogu objasniti…’

Pavlov predvodi Tim 29, neformalnu grupu mladih advokata i novinara. Bore se za slobodu informiranja i brane one koje država smatra izdajnicima. Naprimjer, Svetlanu Davidovu. Majka sedmoro djece uhapšena je prošle godine zato što je rekla ukrajinskoj ambasadi u Rusiji da se vojnici smješteni u njenom gradu šalju u borbe u Donbasu.

Postignuta je rijetka pobjeda, jer je njena optužnica za izdaju odbačena zbog nedostatka dokaza. A novi projekat Tima 29 nazvan je “Ako dođu po tebe”. Pruža savjete onima kojim Federalna služba sigurnosti pokuca na vrata.

“Sjedište Službe je u Lubjanki. Dakle, ako vam se njeni pripadnici pojave na vratima, tražeći da krenete s njima na neformalno ćaskanje, ne idite, poručuje Tim 29, jer ne morate. Ništa im ne govorite – ni to ne morate. Upozorite svoju porodicu da ništa ne potpisuje i da im ne daje informacije. I, ako bude neophodno, uposlite sopstvenog advokata, ne prihvatajte onog koji vam dodjeli država”, javlja iz Moskve Rory Challands, novinar Al Jazeere.

Olga Romanova je novinarka i aktivistkinja za ljudska prava – upravo osoba kojoj bi mogli zatrebati ovakvi savjeti.

“Kad su ova uputstva objavljena, svi su ih shvatili, jer opisuju šta treba učiniti, korak po korak. Veliki broj grešaka pravi se u tim prvim trenucima. Najgore što možete učiniti jeste da FSB-u kažete: ‘Sve mogu objasniti…’ To je način da dobijete 12 godina zatvora. Sve što kažete bit će iskorišteno protiv vas”, rekla je ona.

Rijetko u korist okrivljenog

Tim 29 je dobio podršku odakle se i nije nadao. Aleksandar Mihailov je bivši agent KBG-a i general Federalne službe sigurnosti. Kaže kako sigurnosne službe prave greške zbog političke klime.

“Ovi problemi nastali su zbog nekvalificiranog osoblja i konformizma prema novonastaloj situaciji. Prelako izvještavaju da su pronašli neprijatelja i razriješili slučaj. To je danas prejednostavno. To bi trebalo zabraniti, jer je riječ o lošoj praksi. Tu spada i činjenica da naši sudovi imaju tendenciju donošenja osuđujućih presuda”, rekao je Mihailov.

Uistinu je tako. Sud je Nataliji Šarinoj produžio kućni pritvor. Rijetko se kad odlučuje u korist okrivljenog. Uprkos tome, Tim 29 ulaže napore da ljude nauči njihovim pravima i rasvijetli slučajeve u kojima se manipulira ruskim pravnim sistemom.

Izvor: Al Jazeera