Oglasi

U RS-u zabrana kretanja iz mjesta prebivališta tokom vikenda

Zabrana se odnosi na period od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati; Krizni štab Federacije BiH razmatra uvođenje potpunog karantina.
Dozvoljeno je kretanje samo osobama koje to moraju zbog procesa rada, a uz potvrdu poslodavcaDejan Rakita / PIXSELL

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj usvojio je zaključak o zabrani kretanja građana tog bh. entiteta izvan mjesta prebivališta tokom vikenda, a s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

Zabrana se odnosi na period od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati, prenosi Fena.

Dozvoljeno je kretanje samo osobama koje to moraju zbog procesa rada, a uz potvrdu poslodavca.

"Ovo može pojedinačno i porodično stvoriti određene teškoće, ali je neophodna mjera kako bi se smanjio dalji rizik od širenja korona virusa", rekao je ministar pravde RS-a Anton Kasipović.

‘Niko neće biti oštećen ni ugrožen’

Također je rekao da su štab, pa zatim i Vlada RS-a, na prijedlog Ministarstva pravde, usvojili uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja u tom bh. entitetu.

"Uredbom štitimo interese građana po pitanju rokova i postupanja, pa i društvo u cjelini u RS-u. Niko neće biti oštećen, a ljudi koji rade u pravosudnom sistemu neće biti ugroženi", rekao je Kasipović.

Pojasnio je da tu uredbu treba prihvatiti i predsjednica RS-a.

"Predlaganjem ove uredbe stvoreni su svi uslovi da pravosudni sistem ne trpi bilo kakvu štetu", dodao je Kasipović.

Krizni štab FBiH razmatra uvođenje potpunog karantina

Krizni štab Federacije BiH prije nekoliko dana ublažio je zabranu kretanja i vrijeme policijskog sata na području FBiH skratio za dva sata, od 20 sati do pet ujutro.

Ipak, prema posljednjim informacijama, razmatra se uvođenje potpunog karantina za građane koji žive na području Federacije BiH.

Više informacija bit će poznato nakon sjednice Kriznog štaba FBiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.