U riziku 25 miliona radnih mjesta u aviosaobraćaju

Jedna trećina zaposlenih u aviosaobraćaju je ili na prinudnom odmoru, ili su izgubili posao (EPA)

Aviokompanije upozoravaju da bi zbog pada putovanja uzrokovanog pandemijom korona virusa moglo biti ugroženo 25 miliona radnih mjesta širom svijeta, pa je Međunarodna asocijacija za aviosaobraćaj (IATA) zatražila hitnu pomoć vlada jer avioprevoznicima ponestaje gotovine, javlja Reuters.

Globalni aviosaobraćaj je na početku drugog tromjesečja opao za 70 procenata, saopćila je IATA, pri čemu su evropski letovi pali za 90 posto, prenosi Tanjug.

Generalni direktor IATA-e Aleksander de Juniac rekao je da aviokompanije širom svijeta ne mogu priuštiti povrat novca za otkazane letove zbog krize korona virusa te da prevoznici, umjesto toga, izdaju vaučere, pošto čuvaju gotovinu kako bi preživjeli.

Nema povrata novca

“Ključna stvar za nas je da izbjegnemo da ostanemo bez gotovinskih sredstava, tako da je vraćanje novca za otkazane karte za nas gotovo neizvodljivo finansijski posmatrano”, izjavio je De Juniac.

Udruženja za zaštitu potrošača su kritizirala aviokompanije zbog kršenja propisa vezanih za povrat novca kupcima aviokarata u definiranim rokovima.

IATA je, također, saopćila da je jedna trećina zaposlenih u aviosaobraćaju ili na prinudnom odmoru, ili su izgubili posao.

Izvor: Agencije