U regiji više od 5.600 novih slučajeva zaraze

Zdravstvene vlasti preporučuju građanima da nose maske, drže distancu te da pojačaju higijenu (EPA)

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.563 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 

To je najveći broj novozaraženih ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije. Stožer je izvijestio kako je trenutan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 7.380, prenijela je Hina.

Najpogođeniji je glavni grad Hrvatske. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar potvrdio je za Hinu da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno 705 slučajeva zaraze korona virusom, što je najviše dosad. 

 

“To je daleko najveći broj potvrđenih zaraza korona virusom u jednom danu, kao i broj testiranih uzoraka”, kazao je Šostar dodavši da je u Zavodu testirano više od 1.900 uzoraka. 

Hrvatska, kao i druge zemlje regije posljednjih dana bilježe nagli porast novozaraženih od korona virusa, zbog čega vlade uvode nove restriktivne mjere.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine zaštitnu masku je potrebno nositi i na otvorenom, dok su preporuke epidemiologa da građani zaustave sve aktivnosti koje nisu nužne. Crna Gora je u nekoliko gradova ponovo uvela lockdown. Srbijanske zdravstvene vlasti ponovo su beogradsku dvoranu Arena preuredile u COVID bolnicu.

Preminulo najmanje 2.600 pacijenata

Najmanje 2.600 pacijenata preminulo je u tim zemljama od posljedica novog korona virusa od početka pandemije u martu ove godine, dok je više od 130.000 zaraženo.

Zdravstvene vlasti preporučuju građanima da nose maske, drže distancu te da pojačaju higijenu.

Član Kriznog štaba Srbije epidemiolog Predrag Kon apelovao je na Beograđane da nose maske, ističući da ta mjera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od korona virusa blizu 99 posto.

“Stav SZO [Svjetske zdravstvene organizacije] na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 posto. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30 posto ako ostali ne nose”, napisao je Kon na Facebooku u srijedu.

U BiH 999 novih slučajeva infekcije

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je 999 novih slučaja infekcije korona virusom u posljednja 24 sata, dok je 20 osoba preminulo, prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Distrikta Brčko BiH. 

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 963 laboratorijska uzorka, a novi virus korona potvrđen je kod 387 osoba.

 

 

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.075 uzoraka, od kojih je 606 pozitivno na korona virus, navodi se u saopćenju, kojeg prenosi Fena.

Od toga, u Kantonu Sarajevo registrirano je 169 novozaraženih osoba od 627 obrađenih uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS. To je manje u odnosu na jučer kada je zabilježeno 225 slučajeva nakon testiranja 628 uzoraka, ali je broj i dalje visok, upozoravaju epidemiolozi.

U Distriktu Brčko BiH testirane su 34 osobe, a pozitivnih je šest. 

Od početka pandemije u martu u BiH je zaraženo približno 37.000 osoba, od čega je preminuo 1.051 zaraženi pacijent, a oporavilo se blizu 26.000.

U Sloveniji 1.663 novozaraženih 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.663 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1.503, koliko ih je bilo dan ranije, prema službenim podacima koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto hiljada stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica COVID-a 19 povećan na 207, prenijela je Hina.

 

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za COVOD-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošle sedmice vladi preporučila “privremeni potpuni lockdown” koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sistem već za koju sedmicu može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za COVID bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

Srbija: Pad broja novozaraženih

U Srbiji je u posljednja 24 sata opao broj novozaraženih, bilo ih je 416. 

U istom periodu preminula je jedna zaražena osoba.

Testirano je još 6.715 osoba, do sada ukupno 1.263.246.

Na respiratovima se nalazi 27 pacijenata. 

Krizni štab za borbu protiv COVID-a 19 na današnjoj sednici nije pooštrio mjere koje se odnose na ulazak u Srbiju, iako se to očekivalo jer u zemljama u okruženju bukti epidemija korona virusa

Imunolog Srđa Janković je nakon sjednice Kriznog štaba rekao je da za sada nije potrebno uvoditi obavezan negativan PCR test za sve koji ulaze u Srbiju, ali da je ta mjera moguća u budućnosti.

Negativan PCR test obavezan je za građane četiri susjedne zemlje prilikom ulaska u Srbiju – Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Od zemalja iz okruženja bez ikakvog testa u Srbiju mogu da uđu građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske.

Kosovo: Još 159 novozaraženih 

U posljednja 24 sata na Kosovu su od testiranih 1.245 uzorka sumnjivih na korona virus, registrovano 159 pozitivnih, prenosi Anadolija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da nije bilo preminulih, pa broj smrtnih slučajeva od početka epidemije ostaje 657.

Od februara ove godine na Kosovu je testirano 83.923 lica, od kojih je 17.422 bilo pozitivno. 

Na Kosovu je trenutno 1.871 aktivno zaraženi slučaj koronavirusom.

Crna Gora: Preminulo troje

U Crnoj Gori je registrovano 190 novih slučajeva infekcije korona virusom, dok su tri osobe preminule.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je od 837 analiziranih uzoraka, 190 bilo pozitivno.

Navodi se da je i dalje najviše novozaraženih u Podgorici, gdje je registrovan 121 novi slučaj zaraze.

“Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda kod pacijenata iz Tivta, Cetinja i Pljevalja, rođenih 1958, 1977. i 1946. godine. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom korona virusom od početka juna iznosi 244, a od početka godine 253”, kazali su iz Instituta.

S. Makedonija: Umrlo još 12 pacijenata

 

Dvanaest osoba zaraženih korona virusom preminulo je u Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije u toj zemlji preminulo je 874 osoba.

U posljednja 24 sata utvrđeno je 640 novih slučajeva, pa je tako virus do sada registriran kod 25.473 građana.

Trenutno je 6.552 aktivnih slučajeva, a skoro polovina je u Skoplju.

U bolničkim uslovima liječi se 539 građana.

Izvor: Agencije