U regiji više od 60 žrtava korona virusa

Nove mjere protiv pandemije trebale bi pokazati rezultate, tvrdi Marija Bubaš (Sanjin Struki? / Pixsell)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze korona virusom, a 15 osoba je umrlo, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 10.919, a među njima 864 pacijenata je na bolničkom liječenju.

Na respiratoru je 65 pacijenata, prenosi Hina.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 37.208 osoba zaraženih korona virusom, od kojih su 452 preminule.

Ukupno se oporavilo 25.837 osoba, od toga 1.038 u posljednja 24 sata.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izjavio je u ponedjeljak da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno 558 novozaraženih osoba, a moguća je i online nastava.

Također, rekao je da postoji mogućnost da učenici u Gradu Zagrebu pređu na online nastavu.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš istaknula je kako su nove mjere protiv pandemije zaraze korona virusom napravljene u skladu sa situacijom koja je trenutno u Hrvatskoj, trebale bi pokazati rezultate, ali upozorila je, sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji.

BiH: U Sarajevu umrlo dvoje, u Mostaru šestero

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđen 701 novi slučaj zaraze korona virusom, a 17 zaraženih osoba umrlo je u u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. 

Nakon testiranja 1.833 uzorka zaraza je potvrđena kod 383 osobe iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te kod 318 osoba iz entiteta Republika Srpska.

Za Mostar su u ponedjeljak bili dostupni kumulativni podaci za cijeli protekli vikend, po kojima je u tom gradu bilo 198 novooboljelih, a u lokalnoj je bolnici umrlo šest zaraženih osoba.

U RS-u su, zbog povećanja broja zaraženih, postojećim mjerama odlučili dodati i onu o privremenom prekidu nastave u školama.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na Podhrastovima su 94 osobe, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je tri tokom protekla 24 sata otpuštena.

U Općoj bolnici u Sarajevu danas je otvoren Infektivni odjel sa 30 kreveta

Desila su i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze u Sarajevu povećao na 107.

U Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu u ponedjeljak je otvoren Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških COVID-pacijenata, a prvi od njih bi na odjel trebali biti smješteni već tokom dana.

Vršitelj dužnosti direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović rekao je da će pacijentima na raspolaganju biti 30 kreveta.

 Odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH donesene su nove mjere u borbi protiv virusa u tom entitetu. Novim mjerama, naređuje se svim bolnicama na području FBiH da u roku od 72 sata stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta, dok je, osim toga, od danas je obavezno nošenje maske na otvorenom na cijeloj teritoriji FBiH.

Odluke važe za narednih 14 dana.

Slovenija: Pozitivna skoro trećina testiranih

U Sloveniji su u poslednja 24 sata testirane 3.682 osobe na korona virus i od tog broja više od 30 posto je bilo pozitivno, odnosno njih 1.116, što je najveći procenat oboljelih u odnosu na broj testiranih u jednom danu do sada, saopćila je slovenska Vlada.

Na bolničkom liječenju nalaze se 523 osobe, od kojih je 82 na intenzivnoj njezi.

U istom periodu preminulo je sedam osoba, čime je broj preminulih porastao na 248.

Zbog povećanog broja obolelih, Vlada je uvela nove mere, a jedna od njih je da ukoliko se osoba nalazi u zelenoj oblasti ne mora nosititi masku ako drži distancu od tri metra.

Glasnogocornik Vlade Jelko Kacin pozvao je građane da ukoliko mogu ostanu kod kuća i dodao da je situacija najteža u regiji Gorenjska, gdje je 43 posto ukupno oboljelih u Sloveniji.

Srbija: U Arenu smješteni prvi pacijenti

U Srbiji se povećava broj zaraženih korona virusom te je tako i privremena COVID-bolnica u Areni u Beogradu primila prvih petnaestak pacijenata, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Naveo je da će pacijenti s lakšom kliničkom slikom iz bolnica “Dragiša Mišović”, KBC Karaburma, Bežanijska kosa i Infektivne klinike također biti prebačeni u Arenu, prenosi Anadolija.

Lončar je podsjetio da su u pripremi dvije COVID-bolnice, u Batajnici i Kruševcu, sa po 1.000 mjesta, u kojima će raditi više od 1.000 zdravstvenih i nemedicinskih radnika.

“Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi, mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat, ali sve može da se promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Apelujem na sve građane da se ne igramo… jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti”, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji je jedna osoba preminula od posljedica korona virusa u prethodna 24 sata, oboljela je još 341, a do danas je hospitalizirano 768 osoba, prenosi Anadolija.

Ukupno je registrirano 39.827 slučajeva zaraze.

Od nedjelje, testirano je 6.503 osobe, od kojih je 341 pozitivna na korona virus.

U istom periodu, preminula je jedna osoba, čime je broj do sada preminulih porastao na 793. Procent smrtnosti je 1,99 posto.

Na respiratorima je povećan broj pacijenata i sada ih ima 39.

Do sada je testirano 1.289.519 građana.

Kosovo: U Prištini najviše zaraženih

Na Kosovu su u posljednja 24 sata tri pacijenta preminula od posljedica COVID-a 19, prenosi Anadolija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je od 943 uzoraka testiranih na korona virus, 205 rezultiralo pozitivno. Najviše zaraženih je u Prištini, 111 slučajeva.

Od početka epidemije 18.148 slučajeva je bilo pozitivno, od 88.090 testiranih na korona virus, uz 666 smrtna slučaja.

U posljednja 24 sata izliječeno je 66 pacijenata, pa se broj izliječenih povećao na 15.150. Trenutno su 2.332 aktivno zaražene osobe.

Epidemija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrirano 112 novih slučajeva infekcije korona virusom, a četiri osobe su preminule od posljedica zaraze.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je od 422 analiziranih uzoraka 112 rezultata bilo pozitivno.

Kako su naveli iz instituta, najviše novozaraženih je u Podgorici, gdje je registrirano 60 novih slučajeva.

“Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda pacijenata iz Bara, Berana, Bijelog Polja i Podgorice, rođenih 1956., 1937., 1970. i 1945. godine. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 261, a od početka godine 270”, kazali si iz instituta, prenosi Anadolija.

Ukupan broj aktivnih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.623.

Žrtve u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji preminule su 15 osobe od posljedica COVID-a 19 u posljednja 24 sata, javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ukupni broj preminulih je 934 pacijenta.

U isto vrijeme ministarstvo zdravstva zabilježilo je 247 novozaraženih od korona virusa.

Aktivno je 7317 slučaja, a ozdravilo je 321 pacijenta.

Hospitalizirano je 622 pacijenta, a dvoje je na respiratoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije