U Raqqi blokirano 50.000 civila, ponestaje hrane i vode

Raqqa, Raseljeni, Sirija
Imperativ je osigurati civilima siguran izlazak kako bi došli do utočišta i zaštite (Reuters)

U sirijskom uporištu oružane skupine Islamska država Irak i Levant Raqqi ostalo je zaglavljeno 50.000 civila, priopćili su u utorak Ujedinjeni narodi i upozorili da zalihe hrane, vode i drugih potrepština tamo brzo nestaju.

“Ujedinjeni narodi procjenjuju da je između 30.000 i 50.000 ljudi ostalo zaglavljeno u gradu Raqqi”, rekao je u Ženevi glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić, a ta brojka je manja od 100.000, koliko ih je tamo bilo zaglavljeno krajem srpnja, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Mahečić je istaknuo da je teško precizirati točan broj civila koji su ostali u Raqqi s obzirom na to da agencije UN-a nemaju pristup tom sirijskom gradu, ali je napomenuo da je “imperativ osigurati zaglavljenim civilima siguran izlazak kako bi došli do sigurnog utočišta i zaštite”.

‘Situacija se brzo pogoršava’

“Dostupnost hrane, vode, lijekova, električne energije i drugih potrepština opada, a situacija se brzo pogoršava”, upozorio je on.

Snage uz podršku UN-a prilibližile su se posljednjem uporištu ISIL-a u Siriji, nakon što su prošlog tjedna prodrle u tamošnju četvrt Stari grad, no blizu 2.500 pripadnika ISIL-a još brane središte Raqqe.

ISIL je preuzeo kontrolu nad Raqqom 2014. godine, praktično pretvorivši taj sjeverni grad u sirijsku prijestolnicu svog samoprozvanog halifata, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije