U Pruscu održana 502 Ajvatovica

U Pruscu je održana 502. Ajvatovica, jedna od najvećih vjersko-kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, na koju su došle desetine hiljada posjetilaca iz svih dijelova zemlje.

Pripreme za Ajvatovicu, inače, počinju rano ujutro. Konji se sedlaju, a konjanici oblače tradicionalne bosanske nošnje. Kubure i sablje sastavni su dio opreme.

Hamid Đugum svake godine dođe na Ajvatovicu – i to konjem.

Postoje kontroverze

„Dolazim još od prije rata. Babo rahmetli me dovodio ovdje još kao dijete. Poslije rata smo opet nastavili tu tradiciju, ja i dvojica braće“, kazuje Đugum.

Hamid je jedan od preko stotinu konjanika na ovom događaju – koji organizatori nazivaju najvećim muslimanskim dovištem, ili mjestom za molitvu, u Evropi.

Postoje različita tumačenja o porijeklu Ajvatovice, ali jedno je dominantno, smatra historičar Husein Čepalo.

„Legenda kaže da bio sušni period u Pruscu, pa je Ajvaz-dedo u crnogoričnoj šumi udaljenoj šest kilometara od Prusca na planini Šuljagi pronašao dobro vrelo, ali mu je na putu bila stijena. Zato je Ajvaz dedo išao 40 jutara i klanjao rani Sabah. Tog 40-og jutra usnio je da su se dva ovna sudarila i stijena se rastavila“ kazuje Čepalo.

Vrhunac Ajvatovice je prolazak učesnika kroz tu razdvojenu stijenu, kroz koju je, prema legendi, potekla voda.

Tu brojni upućuju molitve za ispunjenje želja. Neki čak i odlamaju komadiće stijene kako bi ih ponijeli sa sobom.

Upravo zbog ovakvih običaja, postoje i kontroverze.

Abdusamed Bušatlić iz proselefijskog časopisa ”SAFF” tvrdi da dovišta poput Ajvatovice ”nemaju utemeljenje u islamu i nisu poznata nigdje drugo u islamskom svijetu.”

No, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra drugačije.

Kulturno-historijski događaj

„Mi Ajvatovici prilazimo kao kulturno-historijskom događaju nas Bošnjaka, i to je autentična manifesticija radosti zbog uslama u bosanskom prostoru „ Nusret Avdibegivić, muftija travnički.

Nakon prolaska kroz stijene, svi prisutni se okupe na velikoj livadi, gdje uživaju u cjelodnevnom vjersko-kulturnom programu.

„Na današnjoj Ajvatovici okupilo se nekoliko desetaka hiljada pojedinaca. Iako postoje različita tumačenja o prijeklu dovišta i o tome je li to kulturna, vjerska ili politička manifestacija, jedno je sigurno: pojedinci poput Hamida Đuguma kažu da će dogodine – ponovno doći“, javio je reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Izvor: Al Jazeera