U požaru uništen Islamski centar u Londonu

Na zgradi sprejom nanesen naziv engleske organizacije krajnje desnice EDL (EPA)

Islamski centar somalske zajednice u sjevernom dijelu Londona uništen je u požaru, a sve ukazuje na to da je u pitanju napad motiviran rasnom mržnjom.

Londonska policija saopćila je da je u požaru uništen Islamski centar Al-Rahma u oblasti Muswell Hill i da cijeli slučaj tretiraju kao sumnjiv.

Istragu vodi londonska jedinica za borbu protiv terorizma, navodi agencija Srna pozivajući se na britanske medije.

Policijski zvaničnik rekao je da je na zgradi sprejom nanesena skraćenica za naziv engleske organizacije krajnje desnice “Engleska liga odbrane” (EDL).

U međuvremenu, Tommy Robinskon, lider EDL-a negirao je da pristalice te grupe stoje iza požara.

‘Napad na sve nas’

Lokalni poslanik Theresa Villiers ocijenila je da ovo “ne predstavlja napad samo na muslimansku zajednicu, već na sve nas i na naše vrijednosti”.

“Ovo izgleda kao zločin iz mržnje”, rekla je ona. “Veoma smo ponosni na Barnet, izbornu jedinicu koju ja predstavljam, raznolikost naše zajednice i našu povezanost. Zato apsolutno osuđujem ovakav sramni napad.”

Gradonačelnik Londona Boris Johnson napad je nazvao “kukavičkim i patetičnim”.

Britanski mediji javljaju da su lideri Islamskog centra vidjeli grafite na zgradi i da su izrazili zabrinutost da je požar reakcija na nedavno ubistvo britanskog vojnika u londonskom naselju Woolwich.

Zabrinutost muslimana

Britanski muslimani plaše se da će i u narednom periodu biti mete desničarima nakon niza napada na džamije i sve više drugih napada iz mržnje.

Najozbiljniji napad desio se u Grimsbyju na istočnoj obali krajem maja, kada su tri molotovljeva koktela bačena na džamiju u vrijeme sastanka koji se tamo održavao.

Nekoliko sati nakon ubistva vojnika, izvedeni su napadi na džamije u južnim gradovima Braintree i Gillingham.

Molotovljev koktel bačen je na džamiju u Milton Keynesu, slanina je ostavljena na stepenice džamije u Cardiffu, prijestolnici Velsa, a postoje izvještaji i o vandalizmu u drugim islamskim centrima.

Izvor: Al Jazeera i agencije