U Potočarima počela gradnja ambulante

U protekle dvije godine MFS “Emmaus” je izgradio 25 infrastrukturnih projekata, a ovo je prva ambulanta (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Potočarima kod Srebrenice večeras je postavljen kamen temeljac za izgradnju ambulante koju će finansirati Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Izgradnja počinje uskoro, a otvaranje je planirano na proljeće 2019. godine.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora Međunarodnog foruma solidarnost “Emmaus” u BiH kaže da je cilj pomoći lokalno, ali i šire stanovništvo jer su svi svjesni u kakvom položaju se nalazi zdravstvo, a ova organizacija ima donatore koji mogu biti od velike koristi za unapređenje zdravstvene zaštite.

“Cilj je pomoći starijem stanovništvu izgradnjom ove ambulante. Mi ćemo nastojati da mrežu naših partnera koristimo da ostanu prisuti uz ambulantu kad se ona izgradi, a već imamo najava volonterskih mreža ljekara koji su se ponudili besplatno raditi ovdje u Potočarima”, kaže Škrebo.

Zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković kaže da je ovaj projekat od velike važnosti za Srebrenicu, a posebno povratničku populaciju.

“Znamo svi da je većina stanovništva u Srebrenici u trećoj životnoj dobi, radi se o starima koji su u potrebi zdravstvene brige. Vjerujem kroz projekat ‘Ljubav za majke Srebrenice’ Emmaus je uvidio potrebu da se pomogne starim ljudima”, kaže Alivuković.

Korist za građane

Prema njegovim riječima, ovaj projekt je važan za lokalnu zajednicu i unapređenje zdravstvene zaštite i najveću korist imaće građani.

U izgradnju ambulante biće uključeni mladi volonteri koji uzimaju učešće na trinaestom Međunarodno omladinskom radnom kampu koji se održava u Potočarima od 10. do 24. jula koji okupi više od 100 mladih iz 15 zemalja.

U protekle dvije godine MFS “Emmaus” je izgradio 25 infrastrukturnih projekata, a ovo je prva ambulanta.

Nedaleko od svog centra u Potočarima gdje se nalazi internatski smještaj za djecu i drugi sadržaji, MFS “Emmaus” kupio je plac veličine šest duluma gdje će, pored ambulante, biti i centar za stare čija se izgradnja planira u narednom periodu.

“Ova opština je razuđena i zbog toga odlučili smo da pomognemo starije građene koji su ostali sami i da za njih izgradio jedan vid staračkog centra”, rekao je Škrebo.

Time bi stare iz sela okupili na jedno mjesto, bliže gradu, gdje bi bili skupa i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška, a medicinske usluge bile bi u sklopu centra.

Važni projekti

Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” u BiH dolazi 1992. godine u sklopu svjetske organizacije i danas ima više od 200 zaposlenih u Prihvatnom centru “Duje”, Klokotnica, Doboj Istok, Dnevnom centru u Doboju, Dnevnom centru u Zvorniku, Internatskom smještaju i Dnevnom centru u Potočarima, Srebrenica.

Samo u Srebrenici i okolini sprovod nekoliko projekata, a najznačajniji su internatski smještaj za više od 50 djecu iz udaljenih sela Srebrenice i Bratunca koji borave od ponedjeljka do petka, “Jedan obrok dnevno” za osobe treće životne dobi, bolesne i iznemogle i osobe u stanju socijalne potrebe koje ne mogu sebi obezbijediti obrok u Srebrenici i Bratuncu, “Ljubav za majke Srebrenice” gdje se brinu za više od 30 žena u udaljenim srebreničkim selima, ali i mnogi drugi projekt.

Izvor: Al Jazeera