U Portugalu i Francuskoj požari, u Njemačkoj poplave

U gašenju požara učestvuje ukupno 4.000 ljudi, uz pomoć 19 aviona i helikoptera (Reuters)

Požari na jugoistoku Francuske još nisu ugašeni, ali se stanje smiruje, rekao je francuski premijer Edouard Philippe, ali u Portugalu je stanje još teško, a u gašenju učestvuje više od 4.000 vatrogasaca, dok nekim dijelovima Njemačke zbog obilnih kiša prijete poplave.

Na jugoistoku Francuske i na Korzici, gdje se vatrogasci treći uzastopni dan bore protiv požara, izgorjelo je više od 7.000 hektara, dok je u Varu, departmanu na jugoistoku Francuske, evakuirano više od 10 hiljada osoba.

U gašenju požara učestvuje ukupno 4.000 ljudi, uz pomoć 19 aviona i helikoptera, prenosi AFP.

U turističkoj zoni Bormes-les-Mimosas, gdje se broj stanovnika u toku ljeta udvostruči i utrostruči, tokom noći je evakuirano između 10 i 12 hiljada osoba. Iako im je ponuđen smještaj u gradskim dvoranama, neki su radije ostali u svojim automobilima ili na plažama.

Vatra stavljena pod kontrolu

Krajem jučerašnjeg dana, požar je “stavljen pod kontrolu”, poručio je predstavnik regionalne vlasti Stephane Bouillon.

Požar je poharao 1.300 hektara i mobilizirao više od 550 vatrogasaca.

Premijer Edouard Philippe rekao je da je “situacija još napeta, uzme li se u obzir broj požara koji haraju regijom, poboljšava se, ali bih ostao oprezan”.

Sa brojkom od devet miliona posjetitelja na godinu, prema podacima turističke zajednice Vara, taj departman svrstava se odmah iza Pariza kao glavna turistička destinacija u Francuskoj.

U susjednom departmanu Bouches-du-Rhône, izgorjelo je stotinjak hektara, a požar je stigao sve do sela Carro iz kojega je evakuirano 400 osoba.

Požar u Peynieru, sjeveroistočno od Marseillea, u kojemu je izgorjelo 80 hektara, “stavljen je pod nadzor”, rekao je prefekt.

Na Korzici je u požaru izgorjelo gotovo 2.000 hektara makije, a “vatra je pod nadzorom, ali nije ugašena”, saopćili su vatrogasci.

Francuska je zatražila dva kanadera u okviru europske pomoći, a u utorak navečer prvi avion iz Italije stigao je na Korziku.

Portugal u plamenu

Požari od nedjelje haraju i središnjim Portugalom, a planuli su samo pet sedmica nakon velikog požara u kojem su na istom području poginule 64, a povrijeđeno više od 200 osoba.

Nošeni vjetrom i uz visoke temperature, požari su i dalje gorjeli u noći sa srijede na četvrtak.

Najveći požar, u blizini Serte, u regiji Castelo Branco, mobilizirao je više od hiljadu od ukupno 4.000 vatrogasaca koji se bore protiv vatrene stihije u cijeloj zemlji.

“Ne uspijevamo kontrolirati požar koji napreduje na četiri ili pet mjesta”, rekao je gradonačelnik Macaa Vasco Estrela.

Nešto prije ponoći, požar je došao do ruba grada od 2.000 stanovnika. “Sve se urotilo protiv nas i suočeni smo s požarom tragičnih dimenzija. Naše su šume zapuštene, u njima ima previše borova i eukaliptusa”, izjavio je premijer Antonio Costa.

Poplave u Njemačkoj

S druge strane, u Njemačkoj, kako izvještava dpa, od utorka pada kiša koja uzrokuje poplave pa su lokalne vlasti u nekim dijelovima zemlje proglasile stanje uzbune.

U Bad Harzburgu, jugoistočno od Hanovera, vlasti su zbog poplava morale zatvoriti željeznicu i neke saobraćajnice, saopćila je policija, dodajući da je u spašavanje uključeno 350 vatrogasaca.

Prema njemačkoj meteorološkoj službi, najteže je pogođen južni dio Donje Saske prema sjevernoj Bavarskoj gdje je palo više od 100 milimetara kiše u 48 sati.

Izvor: Agencije