U poplavama u Mozambiku 55 žrtava

Čitava sela, gradovi i ogromne površine obradivog zemljišta su pod vodom (AP)

Poplave u Mozambiku, izazvane obilnim kišama, odnijele su najmanje 55 života, saopćili su u četvrtak Ujedinjene narodi (UN).

Zbog poplava u sjevernim i centralnim dijelovima zemlje raseljeno je još oko 19.000 ljudi, tako da je ukupan broj raseljenih u posljednje dvije sedmice dostigao skoro 170.000, prenosi AP.

Glasnogovornica Agencije za upravljanje u hitnim situacijama Rita Almeida izjavila je za državnu televiziju Mozambika da je broj stradalih u poplavama, koje su počele sredinom mjeseca, u posljednjih sedam dana porastao na 55.

Nestašica hrane i vode

Ona je dodala da je iz grada Zambezie, u centralnom dijelu zemlje, evakuirano 15.415 osoba, a iz Nampule, na sjeveru zemlje, 1.830 osoba.

Vlada Mozambika upozorila je da se stanovništvo pogođeno poplavama na jugu zemlje suočava s nestašicom hrane i da su mnogi primorani koristiti zagađenu vodu, zbog čega ima sve više slučajeva stomačnih oboljenja i tegoba.

Čitava sela, gradovi i ogromne površine obradivog zemljišta su pod vodom, pošto je za 12 dana palo oko 500 milimetara kiše, što je tri puta više od prosječnih mjesečnih padavina u ovo doba godine.

UN navodi da je za sanaciju posljedica poplava u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji potrebno 15 miliona dolara pomoći.

Izvor: Agencije