U pokrajini Hubei 65 novih smrtnih slučajeva od korona virusa

Na japanskom kruzeru koji je stavljen u karantin jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena korona virusom desetak je zaraženih (EPA)

Kineska pokrajina Hubei, epicentar zaraze korona virusom, objavila je da je u utorak preminulo 65 osoba od posljedica zaraze, čime je ukupan broj umrlih premašio 490.

Na dnevnom brifingu, pokrajinska komisija za zdravstvo u Hubeiju rekla je da je došlo do velikog povećanja broja zaraženih, s 3.156 novih slučajeva.

Broj zaraženih sada je premašio 23.500 u kontinentalnoj Kini, od čega gotovo 17.000 u pokrajini Hubei.

Od novih 65 smrtnih slučajeva, 49 je bilo u Wuhanu, epicentru zaraze.

Dosad je dvadesetak zemalja objavilo da je potvrdilo slučajeve zaraze, a samo su dva smrtna slučaja zabilježena izvan kontinentalne Kine – na Filipinima i u Hong Kongu.

Karantin na kruzeru

Na japanskom kruzeru koji je u utorak stavljen u karantin jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena korona virusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pregledi su počeli u utorak za gotovo 3.700 putnika i članova posade na kruzeru nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u januaru potvrđen korona virus, prenosi Hina.

Muškarac je sredinom januara doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj 80-godišnjak zaražen korona virusom.

Liječenje u bolnici

Zaraženi s broda prebačeni su u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji.

On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana.

Nakon što se brod usidrio u luci Yokohama, južno od Tokija, nekoliko desetaka pripadnika medicinskog osoblja stiglo je na brod kako bi ispitali zdravlje svih 2.500 putnika i 1.000 članova posade, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva.

Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva korona virusa.

Testiranje putnika

Hong Kong testira na korona virus više od 1.800 putnika i članova posade kruzera nakon što su neki članovi osoblja prijavili da imaju groznicu i druge simptome. Vlasti nisu dozvolili nikome da napusti brod bez dozvole, prenosi Reuters.

Zdravstvene vlasti su objavile da su 90 posto putnika stanovnici Hong Konga i da na brodu nema osoba iz kontinentalne Kine. Ranije je otkriveno da je troje Kineza iz kontinentalnog dijela zemlje, koji su bili na brodu između 19. i 24. januara, zaraženi virusom.

Brodu World Dream je u utorak uskraćen ulaz u tajvansku luku Kaohsiung. U ponedjeljak je brod posjetio tajvansku luku Keelung.

Nije poznato koliko dugo će putnici i posada biti zadržani na brodu.

Izvor: Agencije