Oglasi

U pokrajini Hubei 65 novih smrtnih slučajeva od korona virusa

Kineska pokrajina Hubei, epicentar zaraze korona virusom, objavila je da je u utorak od posljedica zaraze preminulo 65 osoba.
Na japanskom kruzeru koji je stavljen u karantin jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena korona virusom desetak je zaraženihEPA

Kineska pokrajina Hubei, epicentar zaraze korona virusom, objavila je da je u utorak preminulo 65 osoba od posljedica zaraze, čime je ukupan broj umrlih premašio 490.

Na dnevnom brifingu, pokrajinska komisija za zdravstvo u Hubeiju rekla je da je došlo do velikog povećanja broja zaraženih, s 3.156 novih slučajeva.

Broj zaraženih sada je premašio 23.500 u kontinentalnoj Kini, od čega gotovo 17.000 u pokrajini Hubei.

Od novih 65 smrtnih slučajeva, 49 je bilo u Wuhanu, epicentru zaraze.

Dosad je dvadesetak zemalja objavilo da je potvrdilo slučajeve zaraze, a samo su dva smrtna slučaja zabilježena izvan kontinentalne Kine - na Filipinima i u Hong Kongu.

Karantin na kruzeru

Na japanskom kruzeru koji je u utorak stavljen u karantin jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena korona virusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pregledi su počeli u utorak za gotovo 3.700 putnika i članova posade na kruzeru nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u januaru potvrđen korona virus, prenosi Hina.

Muškarac je sredinom januara doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj 80-godišnjak zaražen korona virusom.

Liječenje u bolnici

Zaraženi s broda prebačeni su u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji.

On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana.

Nakon što se brod usidrio u luci Yokohama, južno od Tokija, nekoliko desetaka pripadnika medicinskog osoblja stiglo je na brod kako bi ispitali zdravlje svih 2.500 putnika i 1.000 članova posade, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva.

Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva korona virusa.

Testiranje putnika

Hong Kong testira na korona virus više od 1.800 putnika i članova posade kruzera nakon što su neki članovi osoblja prijavili da imaju groznicu i druge simptome. Vlasti nisu dozvolili nikome da napusti brod bez dozvole, prenosi Reuters.

Zdravstvene vlasti su objavile da su 90 posto putnika stanovnici Hong Konga i da na brodu nema osoba iz kontinentalne Kine. Ranije je otkriveno da je troje Kineza iz kontinentalnog dijela zemlje, koji su bili na brodu između 19. i 24. januara, zaraženi virusom.

Brodu World Dream je u utorak uskraćen ulaz u tajvansku luku Kaohsiung. U ponedjeljak je brod posjetio tajvansku luku Keelung.

Nije poznato koliko dugo će putnici i posada biti zadržani na brodu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.