U Podgorici promovisan dokumentarni film ‘Milo’

Premijeri filma prisustvovale su istaknute ličnosti iz javnog života Crne Gore, kao i autorski tim Al Jazeere (Al Jazeera)

U Crnogorskom narodnom pozorištu priređena je premijera dokumentarnog filma Milo, rađenog u produkciji Al Jazeere Balkans, čiji scenarij potpisuje Fahrudin Bečić.

Film govori o neobičnom policajcu Milu Šćekiću iz Kolašina, koji je pročitao hiljade knjiga, istražuje psihološke fenomene i neobjašnjive utjecaje, analizira umjetnost i filozofiju, povezuje književnost i religiju…

Šćekić nije svećenik, ali zna napamet časni Kur’an i Sveto pismo, citira Dostojevskog, Thomasa Manna i Goethea, Krležu i Andrića, analizira Njegoša, izučava psihologiju, bavi se ezoterijom, metafizikom i filozofijom, govori poeziju, pomaže djeci s autizmom…

Dokumentarac je premijerno prikazan u Podgorici, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dokumentarac o Milu Bečić je snimao u Kolašinu i njegovoj okolini, na Durmitoru, u Podgorici, na Duklji, u Pljevljima i Sarajevu.

“Ovo je prvi film od tridesetak koje sam snimio u kojem govori samo jedan čovjek, ali taj je čovjek zaista poseban”, rekao je Bečić.

U ime Al Jazeere, prisutnim se obratio Dragan Sjekloća, urednik vijesti [Al Jazeera]

‘Vanredno sposoban čovjek’

Dragan Sjekloća, urednik vijesti Al Jazeere, rekao je da je Šćekić vanredno sposoban čovjek, kome svakako treba dati podršku.

“Milo Šćekić je čovjek koji je jasno pokazao te sposobnosti, a Al Jazeera ih je prepoznala”, rekao je Sjekloća.

Šćekić u filmu priča o svojim interesovanjima i nadanjima. Pripovijeda o umjetnosti i religiji, ljudima i božanskom. On analizira, citira svjetske mudrace i skromno izvodi zaključke.

“Film je priča o ljubavi, životu, ljudima, o lijepoj riječi, srećnim vremenima, o praštanju, pomirenju, razumijevanju i prihvatanju različitosti”, kazao je Šćekić, a potom dodao:

“Ne tražimo različitosti, olako ćemo to naći. Potražimo ono što nas spaja. Teži je to put, ali mu kraj dodiruje vječnost. Svako od nas, ma koje vjere bio i ma kojeg Boga prizivao i slavi, u svom srcu i duši nosi najintimnije želje, nadu, ljubav i svoju skrivenu, osobnu vjeru, malu, krhku, nenametljivu, skrovitu, strpljivu, suzdržanu, radosnu. U nju je položeno blago života. Nikada nismo sami. Život nam uvijek na našim putevima šalje drugo biće.”

Osim obaveza koje ima kao policajac, on je i volonter u Konjičkom klubu “Budućnost”, gdje obučava djecu s posebnim potrebama. Šćekić je i student druge godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću, navodi portal Antenam.net.

Premijeri filma o neobičnom policajcu iz Kolašina prisustvovale su istaknute ličnosti iz javnog života Crne Gore, kao i autorski tim Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije